Likvidace škod po záplavách v povodí Odry bude stát přes 166 milionů

Ostrava - Odstranění škod způsobených letošními povodněmi bude v povodí Odry stát více než 166 milionů korun. Opravy potrvají až do roku 2012. V současné době vodohospodáři řeší především vzniklé škody, kvůli nimž by mohl být dále ohrožen majetek obyvatel. První evropské peníze již míří do povodněmi postižených obcí na Novojičínsku. Krajská správa také vyčlenila desítky milionů korun na opravu infrastruktury.

S odstraňováním škod začali vodohospodáři bezprostředně po povodních. Nejprve se likvidovaly překážky na tocích tak, aby mohla voda bez problémů volně protékat. Bylo především nutné odstranit zátarasy v korytech i vývraty či štěrkové nánosy. „Nyní řešíme především věci, které bezprostředně ohrožují majetek občanů nebo by mohly vyvolat další škody,“ vysvětlil generální ředitel Povodí Odry Ivan Pospíšil.

Nejnákladnější opravy budou na řece Vidnávce na Jesenicku a na řekách Jičínka a Sedlnice na Novojičínsku. Například oprava koryta Sedlnice v obci Ženklava bude stát více než 40 milionů korun. Náklady na odstranění škod částečně pokryjí dotace z ministerstva zemědělství, které na to dá 86 milionů korun, dalších 71 milionů korun zaplatí pojišťovny. Zbylých asi deset milionů korun uhradí Povodí Odry ze svých peněz.

Reportáž Jany Dronské (zdroj: ČT24)

S obnovením zničených domů začnou obce na Novojičínsku 

Trojice obcí na Novojičínsku již v nejbližší době načerpá z evropských fondů dotace pro výstavbu nových domů. Jeseník nad Odrou, Kunín a Živoříce dostanou také 32 milionů z regionálního programu. Tato částka bude využita na příjezdové cesty, chodníky a veřejné osvětlení ve třech lokalitách, kde má vyrůst 30 nových domků. „Tyto prostředky nám moc pomůžou, protože by měly tvořit polovinu nákladů na zasíťování těchto pozemků,“ popisuje Pavel Hasatík, starosta Životic u Nového Jičína. Právě zde jsou s výstavbou nejdále.

Nové domovní objekty má podle nynějšího plánu za státní peníze stavět firma vybraná krajským úřadem. „Skrývka zeminy je provedená, nyní se připravují prostory na budování základových desek,“ doplnil Hasatík. Vystavěné domy budou určené lidem, jejichž původní obydlí byla určena k demolici. Devět rodin z Životic by se z provizorních podmínek mělo do nových domů stěhovat o letošních Vánocích.

Vydáno pod