Střední Evropa se chystá na víkendové zácpy

Praha – Střední Evropa se chystá na dopravně náročný víkend. V Česku, Maďarsku, Polsku, Belgii, na Slovensku a ve čtyřech německých spolkových zemích totiž končí prázdniny a řada lidí tedy pojede v sobotu nebo neděli z dovolené. Zejména rakouské a německé autokluby varují řidiče před zácpami a dlouhými kolonami na tranzitních tazích ve směru na sever.

V Rakousku budou plné dálnice A10, A12 a A13

Nejhorší situace bude podle předpokladů rakouského autoklubu ÖAMTC na Tauernské dálnici A10 ve směru na Salcburk, a to před Katschberským a Tauernským tunelem. Právě na tomto tahu, který spojuje Středomoří se zaalpskou střední Evropou, se již minulý víkend tvořily dvacetikilometrové fronty aut. Autoklub varuje, že se mohou zácpy tvořit i v opačném směru, protože někteří lidé mohou na dovolenou vyrazit teprve nyní.

Dalším tradičním problematickým místem jsou Inntalská dálnice A12 směrem na Rosenheim a Brennerská dálnice A13, kde dopravu tradičně brzdí mýtná brána Schönberg. Experti rakouského autoklubu ARBÖ předpovídají na sobotu dopoledne dlouhé čekací doby rovněž před Lermooským a Füssenským tunelem na německo-rakouské hranici.

V Německu končí prázdniny čtyřem zemím

Zácpy zřejmě budou komplikovat dopravu také na všech dálnicích v Německu. Prázdniny totiž končí ve čtyřech zemích na severu spolkové republiky – ve Šlesvicku-Holštýnsku, Meklenbursku-Předním Pomořansku, Braniborsku a v Berlíně. Nejhorší situace se očekává v Bavorsku v okolí Mnichova na dálnicích A8 v úseku Salcburk–Mnichov, A9 Mnichov–Berlín, A7 Kempten–Würzburg, A96 Mnichov–Lindau a na dálničním obchvatu bavorské metropole A99.

S hustou dopravou a zdržením v kolonách je třeba počítat také na dálnicích v Itálii, Švýcarsku, Francii, Slovinsku a Chorvatsku, odkud se budou dovolenkáři od pátečního odpoledne vracet.

ČD doporučují rezervovat si místo

Víkendovému dopravnímu náporu se nevyhne ani Česko. Vedle problémů na dálnicích lze očekávat přeplněné vlaky. České dráhy plánují o víkendu vypravit jednu posilovou soupravu pendolino, která pojede odpoledne z Prahy do Třince, a další večer z Bohumína do Prahy. Kapacita vlaků mezi Prahou a Ostravou se tak zvýší asi o 300 míst v každém směru. Dopravce dále doporučuje rezervovat si místo i ve vlacích, kde – na rozdíl od pendolin – není rezervace povinná.