Soud snížil Romům tresty za napadení „bílé svině“, nešlo o rasismus

Praha - Pražský vrchní soud dnes zmírnil trest třem Romům, kteří napadli předloni v Ostrově na Karlovarsku muže. Milan Pačan a Julius Horváth půjdou na tři roky a 2,5 roku do vězení. Martin Barkóci, který tehdy ve funkci policisty jejich oběť zastrašoval, stráví za mřížemi tři roky a osm let nesmí pracovat u bezpečnostních složek. Krajský soud v Plzni původně útok posoudil jako rasově motivovaný a všechny tři Romy poslal do vězení na čtyři roky. Verdikt je pravomocný.

Horvátha a Pačana potrestal odvolací soud za pokus o ublížení na zdraví a výtržnictví. Muži způsobili vážná poranění, a podmíněný trest by proto podle předsedy senátu Jiřího Lněničky nebyl dostačující. Barkóci dostal trest za zneužití pravomoci veřejného činitele a vydírání. „Nic nenasvědčuje tomu, že se jednalo o rasově motivovaný útok,“ prohlásil Lněnička. Podle spisu sice při napadení padaly výkřiky jako: „Zabiju tě, ty bílá svině“ a „Žádnej bílej se tu nebude roztahovat na našem teritoriu“, slova ale kromě poškozeného nikdo nepotvrdil. Horváth s Pačanem podle soudu nikdy dříve rasisticky nevystupovali, druhý napadený byl navíc Rom.    

Případ se stal v prosinci 2007 před jedním z nočních podniků. Horváth a Pačan tam brutálně zbili pětatřicetiletého muže. Napadli jej údery pěstí a kopy, několikrát ho také udeřili násadou od lopaty do obličeje a hrudníku. Později zbili i jeho známého, který se ho pokusil zastat. Barkóci, jenž přijel na místo jako policista, se s útočníky znal. Nezačal proto na místě vyšetřovat ani nevyslechl svědky. Naopak začal napadenému muži vyhrožovat, ten proto vypověděl, že byl zbit neznámými Romy.

Horváthovi hrozí až 15 let za prodej pervitinu

Všichni obžalovaní požadovali dnes u soudu zrušení rozsudku. Podle nich napadený muž lhal a některá zranění měl ještě dříve, než se s ním začali prát. Horváth navíc uvedl, že muž nejprve napadl je. Shodně odmítli, že by proti němu použili lopaty. Barkóci pak rozhodně popřel, že by ho zastrašoval a vydíral.

Pětatřicetiletý muž se dostal podle své výpovědi s Horváthem a Pačanem do hádky proto, že u něj v podniku prodávali drogy. Kvůli drogovým deliktům, konkrétně prodeji pervitinu, je nyní proti Horváthovi vedeno i řízení u soudu. Hrozí mu až 15 let vězení. Pačan byl kvůli drogám už loni v lednu odsouzen. Proto dostal i vyšší trest.

Soud
Zdroj: ČT24
Vydáno pod