O víkendu se očekávají problémy na silnicích, policie nasadí i vrtulník

Praha - Dopravní policisté zvýší o tomto víkendu v souvislosti s návratem lidí z prázdnin svůj dohled na silnicích. Každý kraj připravuje svá opatření, Praha například nasadí na příjezdové komunikace také vrtulník, uvedl šéf dopravních policistů Leoš Tržil. Policie chce podle něj posílit dohled na rizikových silnicích, na kterých se očekává největší nápor. Dopravní policisté také chtějí posílit dohled v blízkosti velkých nákupních center, kde se v souvislosti se začátkem školního roku očekává velký nápor lidí. Výrazným úkolem policie v těchto dnech bude řešení kolizních situací a řízení provozu, uvedla mluvčí Policejního prezidia ČR Veronika Benediktová. Naplánováno je zhruba 80 dopravněbezpečnostních akcí.

„Řada krajských dopravních ředitelství má také naplánován zvýšený dohled,“ dodal Tržil s tím, že rozhodnutí o vyhlášení dopravněbezpečnostních akcí bude o víkendu na jednotlivých krajských správách.

V hlavním městě bude dopravu o víkendu hlídat vrtulník a nasazeny budou také policejní volkswageny a motorky. Policie tak chce při návratu Pražanů z prázdnin předejít dopravním komplikacím. Intenzivnější provoz se očekává v neděli. Na páteřních komunikacích bude 150 dopravních policistů.

Rozhovor s Veronikou Benediktovou (zdroj: ČT24)

Mimořádné kontroly motoristů chystají na celý víkend rovněž policisté v Libereckém kraji. Policie se zaměřila zejména na silnici kolem Jizery na Malé Skále a na silnici vedoucí přes Kořenov do Krkonoš. V pohotovosti jsou i policisté v Královéhradeckém a Pardubickém kraji, kteří také připravují na nejbližší dny zvýšený počet kontrol.

Další akci plánuje městská policie na první školní den a první zářijový týden, kdy budou strážníci dohlížet na přechody u 149 škol. Městská policie nasadí v okolí škol také mobilní měřiče rychlosti. Policisté se zaměří zejména na bezpečnost chodců v okolí škol.

Počet mrtvých na silnicích je o letošních prázdninách nejnižší za poslední čtyři roky. Podle předběžných policejních statistik zatím na českých silnicích zemřelo 138 lidí, méně než v roce 2006, kdy začal platit bodový systém a policie evidovala 152 mrtvých. Zatím nejtragičtějším dnem konce prázdnin byla poslední prázdninová sobota v roce 1992, kdy při nehodách zahynulo 15 osob.

Dopravní komplikace očekávají také sousední státy, zejména Rakousko, přes jehož území vedou spojnice se Středomořím. Trpělivostí by se měli obrnit řidiči, kteří míří z jihu do rakouského Tyrolska, přes nějž budou proudit rekreanti vracející se do Německa a dále do střední Evropy. V Německu také budou končit prázdniny a nejhorší situace se očekává v Bavorsku. S hustou dopravou a zdržením v kolonách je třeba počítat i na dálnicích v Itálii, Švýcarsku, Francii, Slovinsku a Chorvatsku, odkud se budou dovolenkáři od pátečního odpoledne vracet.

Statistika prázdninové nehodovosti
Zdroj: ČT24/ČTK
Vydáno pod