Klaus se postavil za zásah proti kůrovci na Šumavě

České Budějovice - Prezident Václav Klaus dnes při setkání s jihočeským hejtmanem Jiřím Zimolou podepsal petici Pro zdravou Šumavu. Klaus je, stejně jako hejtman Zimola, zastáncem zásahu proti kůrovci. Dosavadní bezzásahový režim v parku, tedy ponechání přírody jejímu přirozenému vývoji, podle Zimoly již způsobil kůrovcovou pandemii. Ministr životního prostředí Ladislav Miko ale Zimolův postoj z odborného pohledu odmítá a označuje jej za především politický.

„Pokud se tak nestane, jsem připraven vyhlásit na Šumavě stav nebezpečí,“ uvedl hejtman. Prohlásil také, že k vyhlášení stavu nebezpečí může dojít během několika následujících dní. V takovém případě by do nejvyšších míst Šumavy vjela těžká těžařská technika, což by podle ministra ohrozilo tamní ekosystémy a samotnou existenci národního parku.

Ministr životního prostředí Ladislav Miko s bojem proti kůrovci nesouhlasí, kroky Zimoly považuje za součást volební kampaně. Podle něj jeho rétorika má nejprve vyděsit voliče, a pak je nalákat na iluzi rychlého řešení. Z monitoringu lesů na Šumavě podle Mika vyplývá, že kůrovec je plně pod kontrolou. Žádné nebezpečí nehrozí.

Prezident Václav Klaus:

Václav Klaus podepsal petici Pro zdravou Šumavu
Zdroj: ČT24
Vydáno pod