Urbanová podala stížnost proti zastavení svého stíhání, chce se očistit

Praha - Marcela Urbanová, klíčová svědkyně kauzy Čunek, podala stížnost proti rozhodnutí státního zástupce, který zastavil její trestní stíhání. Podle žalobce sice někdejší Čunkova sekretářka křivě vypovídala, ale trestný čin se tím nestal. Urbanová se ale hodlá zcela očistit. O stížnosti uvažuje i Jiří Čunek, kterému vadí, že by z celé kauzy vyvázla bez trestu. Informaci přinesl server Týden.cz.

„Nemohu se ztotožnit s tím, jak státní zástupce zdůvodnil rozhodnutí. Jsou to domněnky a spekulace. Pojem neúmyslná lhářka je naprosto absurdní. Pokud ne, pak by to musel být omyl a celé moje stíhání vůbec nemělo začít,“ řekla  Urbanová. Někdejší Čunkova sekretářka přitom riskuje, že ji státní zástupce po její stížnosti začne znovu stíhat: „Počítám s tím, že se to může stát.“

Marcela Urbanová:

„Nepravdivost mého svědectví žádný soud neprokázal. Pokud se to stane, budu žádat provedení dalších důkazů.“

Urbanová byla obviněna z křivého svědectví v případu údajné Čunkovy korupční aféry z doby, kdy byl vsetínským starostou. Podle policie lhala o tom, že Čunek přijal v roce 2002 částku půl milionu korun, kterou policie považovala za úplatek. Státní zástupkyně stíhání Urbanové zastavila s tím, že vypovídala sice nepravdivě, ale neprokázalo se, že úmyslně.

Okolnosti Čunkovy kauzy přezkoumá Nejvyšší soud

Důsledkem Čunkovy kauzy je řada dalších trestních stíhání a žalob. Naposledy ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová podala v jeho kauze Nejvyššímu soudu stížnost pro porušení zákona. Chce, aby soud přezkoumal okolnosti sledovaného případu.