Čeští policisté najdou každé sedmé kradené auto - nejméně v Evropě

Praha – Policie má i letos potíže s objasňováním krádeží aut. Nemilé překvapení zažilo letos už téměř 7,5 tisíce majitelů vozidel. Policisté vypátrali ze všech ukradených aut jenom asi 14 procent, tedy každé sedmé. Nejčastěji přitom mizí auta z ulice – především ty nejprodávanější a nejběžnější modely. Policie je ve většině případů bezradná.

V pátrání po ukradených autech je Česko nejhorší v Evropské unii, v ostatních zemích se najde kolem poloviny aut. Prodělávají na tom nejen majitelé aut, ale i pojišťovny. Nejhůře jsou na tom ale ti, kteří auto nemají proti krádeži pojištěné vůbec, a to jsou přitom 3/4 všech majitelů aut. Ti totiž nedostanou za své auto ani korunu.

Auta se sice kradou méně než v dřívějších letech, policii se ale stále nedaří zvýšit podíl odhalených pachatelů. Například letos už o auto přišlo téměř 7,5 tisíce lidí, policie však objasnila jenom něco málo přes  1 000 případů. „Přibližně 25 procent vozidel, která se odcizí, okamžitě mizí v zahraničí. Jsou převážena většinou na východ,“ tvrdí Martin Krejčík, projektový manažer společnosti Cesia, která se zabývá prověřováním vozidel.

Čtvrtinu ukradených aut rozeberou zloději na náhradní díly a zhruba polovina se objeví na českém trhu s novou identitou. Zloději totiž umí zfalšovat identifikační prvky aut, mimo jiné i takzvaný VIN kód, který je jako otisky prstů – každé auto by mělo mít svůj unikátní. Jenže po silnicích jezdí často auta, která mají ve světě VIN kódové dvojče, a právě to policii ztěžuje jejich vyhledávání. „V současné době je těžké tyto případy odhalit. Pokud se vytváří dvojče, tak buďto originál, nebo dvojče jezdí v zemích, které nejsou členy EU,“ přiznává Petr Lulek z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu.

Podle odborníků, kteří se prověřováním aut zabývají, by výrazně pomohla změna zákona. Ta by měla zavést povinné kontroly identifikačních znaků aut při technických prohlídkách. Jenže ten se zatím nechystá. Více o krádežích aut, pátráních a pozměňování identit automobilů nabídnou pondělní Reportéři ČT.