Tokio testuje přepravu pomocí elektrotaxíků

Tokio - V ulicích japonského hlavního města se od příštího roku začnou prohánět elektrotaxíky. Ekologické vozy budou vybaveny baterií vyměnitelnou do minuty a půl, tedy mnohem rychleji, než je tomu při klasickém dobíjení baterie. Načerpání pohonné energie bude navíc trvat zhruba stejně dlouho jako doplnění benzinu do nádrže.

Právě Tokio je pro testování elektrotaxíků ideálním místem. Metropole Japonska se vyznačuje vysokou koncentrací lidí, hustou dopravou i zájmem o moderní technologie. „Snažíme se zpopularizovat elektrické automobily. Naší taktikou je proto neměnit zaběhnuté služby,“ říká prezident firmy Berger Place Kijotaka Fuji.

Před čtvrt rokem předvedla firma Better Place v Jokohamě prototyp stanice pro výměnu baterií do elektromobilů. Další se bude provozovat právě v Tokiu. Provoz elektrotaxíků zde bude Better Place testovat spolu s největším tokijským taxi dopravcem, který poskytne tři vozy na projekt dotovaný japonskou vládou.

Reportáž Pavly Hejlové (zdroj: ČT24)

Problémem nové přepravy bude cena baterie 

Elektromobily jsou považovány za šetrnější k životnímu prostředí a časem by mohly být i méně nákladné na provoz. Překážkou v praxi je však vysoká cena baterie. Cílem projektu tak bude jednak srazit její cenu, ale také prověřit životnost. Auta na jedno nabití ujedou do 160 kilometrů. „Věřím, že pokud elektromobily s vyměnitelnou baterií uspějí v Japonsku, rozšíří se do mnoha dalších asijských států,“ dodal Fuji.

Taxíky v Japonsku sice představují jen dvě procenta z dopravních prostředků, i tak jich je ale v hlavním městě na 60 tisíc. Tedy více než v New Yorku nebo v Paříži. Ostrov ale není jediný, kde bude systém výměny baterií v nejbližší době představen. Takové plány má už i Dánsko. V Izraeli zase chtějí mít do dvou let 150 tisíc dobíjecích stanic a 100 stanic pro výměnu baterií.