V Chomutově pokračovaly exekuce, zaměřily se na prostitutky

Chomutov - V Chomutově pokračovaly v noci na pátek exekuce majetku lidí, kteří dluží městu peníze na neuhrazených pokutách či poplatcích za služby. Pracovníci radnice se za asistence tentokrát zaměřili na vymáhání pohledávek od prostitutek s neuhrazenými pokutami za nedovolené provozování živnosti, dlužníky hledali i v hernách a restauracích. Při exekuci byli správci daně slovně napadeni, incident bude řešit přestupková komise.

Městské exekutory podle něj v jednom případě předběhl exekutor okresního soudu, který už dříve oblepil majetek dlužníka. „Je vidět, že se jedná o notorické neplatiče, kteří mají řadu dluhů,“ uvedla primátorka Ivana Řápková (ODS). Exekuce označila za účinný nástroj, už den po zahájení zabavování movitých věcí dlužníků podepsalo 20 obyvatel města splátkové kalendáře k postupné úhradě dlužné částky.

Vedení Chomutova posílilo odbor ekonomiky fyzicky zdatnými zaměstnanci, kteří jsou schopni práci v terénu vykonávat. Zabavovat budou nadále i peníze či movité věci dlužníků, kteří pobírají sociální dávky.

Exekuce v Chomutově

  • jsou součástí projektu Záchranný kruh na ochranu slušných lidí před neplatiči, nepřizpůsobivými lidmi, narkomany a prostitutkami
  • město eviduje 4 000 dlužníků
  • pohledávky přesáhly 240 milionů korun
  • město se nejdřív zaměřilo na neuhrazené pokuty a poplatky (40 milionů)
  • dlužníkům nájemného hrozí i vystěhování do mobilních buněk

Exekuce se však přesunuly mimo budovu magistrátu, město tak respektuje rozhodnutí soudu. Exekuce budou podle radnice časově neomezené, dlužníci s nimi musejí počítat minimálně jedenkrát týdně.

Chomutov se v minulosti pokusil vymoci dluhy exekucí peněz z dávek v hmotné nouzi přímo na magistrátu. Někteří příjemci dávek z řad neplatičů se proti tomuto postupu odvolali. Ústecký krajský soud jim dal za pravdu. Rozhodl, že mají nárok na vrácení peněz. Dávka v hmotné nouzi je podle odůvodnění rozsudku nepostižitelná. Chomutov verdikt respektuje, ale nesouhlasí s ním a chce se proti němu dál soudně bránit.

Vydáno pod