Šéf Evropského parlamentu se stal čestným občanem Smilovic

Smilovice (Frýdecko-Místecko) - Nedávno zvolený předseda Evropského parlamentu Jerzy Buzek se stal čestným občanem Smilovic na Frýdecko-Místecku. Šéf europarlamentu a někdejší polský premiér se v této obci nedaleko Třince před 69 lety narodil. Ocenění převzal z rukou starosty Gustava Chwistka při dnešních oslavách 550. výročí vzniku obce.

Ve Smilovicích Buzek podle svých slov prožil svá nejlepší dětská léta a stále tam zná mnoho míst. „Jsem velmi dojatý, že jsem mezi vámi. Málokdy se mi naskytne taková příležitost,“ řekl Buzek, jehož přivítala více než stovka obyvatel. Podle tradice si vzal kousek chleba se solí. Připomněl i dobu totality, kdy byl příjezd do Smilovic velmi problematický. Ocenil proto, že dnes už projel polsko-české hranice bez dřívějších kontrol.

Buzkův rodný dům s popisným číslem 77 nyní zdobí pamětní deska. Připomíná pět let, které Buzek ve Smilovicích prožil.

Buzek je čestným občanem Smilovic (zdroj: ČT24)

Jerzy Karol Buzek se ve Smilovicích narodil 3. července 1940. Jeho předkové pocházejí ze starého českého rodu Buzků, který se po Bílé hoře natrvalo usídlil ve Slezsku. Dnes žije v jihopolských Gliwicích nedaleko českých hranic. Patřil k zakladatelům nezávislého odborového svazu Solidarita, v letech 1997-2001 byl předsedou vlády a též poslancem Sejmu. Členem Evropského parlamentu je od června 2004.