Policie se připravuje na školáky

Praha - Policie se připravuje na první školní týden. Zaměří se zejména na přechody u vybraných základních škol, kde bude probíhat i akce Zebra se za tebe nerozhlédne. Na přecházení školáků dohlédne také 250 strážníků. Prioritou policistů bude zajištění bezpečného rána a odpoledne, kdy děti přicházejí do školy a nebo z ní odchazejí. Uplynulý víkend nepřinesl na silnicích výrazné zvýšení počtu tragických nehod. Závěr prázdnin se tak obešel bez výraznějších komplikací v dopravě. Řada řidičů odjížděla z dovolených dříve.

Podle ředitele dopravní policie Leoše Tržila se v pondělí očekává zvýšený provoz a bude se provádět monitoring významných komunikací a v případě potřeby bude k dispozici i vrtulník.

Během prvního školního dne se policie připravuje na zvýšený dozor u základních škol, v blízkosti přechodů pro chodce, doplnil Tržil. Budou nasazeny stovky policistů dopravní a pořádkové služby.

Rozhovor s Leošem Tržilem (zdroj: ČT24)

Od 1. do 4. září proběhne i dopravněpreventivní celorepubliková akce Zebra se za tebe nerozhlédne, která je zaměřena na prevenci v dopravě, zejména na správné přecházení vozovky a celkově na chování chodců v silničním provozu. Pražští policisté akci zahájí v úterý 1. září v půl osmé u základní školy v Praze 4 v Jeremenkově ulici.

Na snížení počtu dopravních nehod během letošních prázdnin měla vliv i prevence a menší provoz kvůli ekonomické krizi. „Bodový systém si myslím, že zapůsobil na řadu řidičů. Podle statistik řada z nich, kteří se dopustili přestupku a byli bodovaní, tak už v následujícím období se přestupku nedopustili. Samozřejmě někteří jsou nepoučitelní a přicházejí o řidičský průkaz,“ uvedl Tržil.

Podle policejních statistik zatím na českých silnicích zemřelo během letošních prázdnin 143 lidí, méně než v roce 2006, kdy začal platit bodový systém a policie evidovala 152 mrtvých. V loňském roce nepřežilo nehody za dva prázdninové měsíce 204 lidí a předloni jejich počet vystoupal až na 222. Nejhorší konec prázdnin za posledních deset let byl v roce 2004. Tehdy se domů nevrátilo 21 lidí.

Policie a děti
Zdroj: ČT24