V Plzni explodovala podomácku vyrobená výbušnina, jeden zraněný

Plzeň - V neděli večer vybuchla před domem v Malické ulici v Plzni-Roudné zřejmě podomácku vyrobená výbušnina. Jeden člověk byl zraněn, obyvatele asi desítky bytů policie evakuovala. Výbušninu vyrobil bývalý mistr světa v praktické střelbě Pavel Jasanský. Ten s ní před domem manipuloval a při výbuchu utrpěl zranění, kvůli kterému byl převezen do plzeňské nemocnice.

Výbušnina explodovala za domem, v němž bývalý mistr světa žije se svou družkou. Údajně si chtěl vyzkoušet mechanismus časovaného odpálení bomby. K explozi ale došlo dříve, než čekal.

Jasanský skončil v nemocnici s poraněnou nohou a dalšími drobnými zraněními, poté byl přemístěn do policejní cely. Podle sousedů byl opilý. Nikdo další zraněn nebyl. Policisté  evakuovali celkem 13 lidí z domu, kde Jasanský bydlí, protože se u něj v bytě našla další munice. Na místo dorazili i pyrotechnici z Prahy. Do bytů se lidé mohli vrátit až po druhé hodině ráno.

Reportáž Mirky Vildové (zdroj: ČT24)

Muži hrozí trestní stíhání za nedovolené ozbrojování, případně za další trestné činy. Obviněn zatím nebyl.

Jasanský získal ve střelbě řadu ocenění. Jedním z nich je zlatá medaile z mistrovství světa v roce 1999 ve filipínském Cebu.