ČSSD jde do voleb s bojem proti krizi či korupci, podpoří rodiny a důchodce

Praha – Účinný program proti ekonomické krizi, garantované důchody i hypotéky, bezplatné zdravotnictví, právo na vyplácení tří dnů nemocenské či boj proti korupci – s těmito programovými prioritami nastupuje ČSSD do předčasných parlamentních voleb. Na dnešní tiskové konferenci šéfa strany Jiřího Paroubka, 1. místopředsedy Bohuslava Sobotky a volebního manažera Jaroslava Tvrdíka padla mimo jiné konkrétní slova o plánu vytvořit 100 tisíc nových pracovních míst či vyplácení 13. důchodu ve výši 2 400 korun.

Mezi další priority sociálních demokratů patří kvalitní a dostupné zdravotnictví bez poplatků, zastavení privatizačních procedur, ochrana práv zaměstnanců a podpora důchodců i rodin s dětmi. „Chceme lepší život pro obyčejné lidi v naší zemi. Chceme každému člověku garantovat rovný přístup ke vzdělání či sociální péči,“ představil předseda ČSSD. Rodinám s dětmi hodlají sociální demokraté v případě vítězství ve volbách zajistit státem garantované hypoteční úvěry a manželské půjčky.

Během tiskové konference došlo také ke kritickému zhodnocení minulých volebních programů ODS. Místopředseda ČSSD a stínový ministr financí Bohuslav Sobotka nechal citovat vyjádření zástupců občanských demokratů z období před volbami v roce 2006 a konfrontoval je s následnými kroky Topolánkova kabinetu. „Je důležité, aby lidé věnovali pozornost tomu, co politici říkají před volbami. ODS vykonala pravý opak toho, co slibovala,“ uvedl Sobotka.

Brífink ČSSD k volebnímu programu (zdroj: ČT24)

Jiří Paroubek:

„Rodinám s dětmi vrátíme anebo rozšíříme dětské přídavky a vyšší rodičovský příspěvek, společné zdanění manželů, právo na tři dny placené nemocenské a daňové odpočty. Chceme lepší život pro obyčejné lidi v této zemi.“

Narušení mítinku v Krumlově bylo podle ČSSD porušení zákona

Sociální demokraté se také vyjádřili k průběhu včerejšího předvolebního mítinku volebního lídra na jihu Čech Vítězslava Jandáka. Shromáždění v Českém Krumlově mělo být skupinou odpůrců narušeno hlasitými projevy s použitím zvukových sirén. Jandák skupinu lidí, která do mítinku zasáhla, přirovnal k nacistickým oddílům SA. Podle něho za akcí stojí lidé, kteří organizují kampaň pro ODS. „Do společnosti vnášejí strach a hrůzu. Vzpomněl jsem si na jednotky SA,“ uvedl poslanec. ODS prohlásila, že s narušením akce sociálních demokratů nemá nic společného. Policie případ vyšetřuje jako přestupek. 

Předseda Paroubek v reakci na včerejší dění vyzval své politické odpůrce ke slušnému vedení předvolební kampaně. Šéf volebního štábu Jaroslav Tvrdík upozornil na nutnost netolerovat podobné projevy, neboť mělo jít o trestné narušení pokojného mítinku.

„Sociální demokracie zahájila pokojný mítink s občany. Ta skupina se pokoušela provokovat a znechucovat shromáždění ostatním lidem. Střílely se rachejtle, mezi účastníky se pohybovali lidé, kteří měli hlučné sirény. Takové počínání je trestným činem. Zájmem sociální demokracie jsou pokojná setkání a diskuze s voliči. Také opakovaně tvrdíme, že nebudeme narušovat mítinky jiných stran,“ prohlásil Tvrdík.