Zelení chtějí více peněz do školství, méně pro vojáky a dopravu

Praha - Strana zelených by chtěla zajistit, aby každá příští vláda posílala do školství 12 procent z celkového objemu státního rozpočtu. V současnosti stát do vzdělání investuje necelých deset procent, průměr zemí OECD činí 13 procent. Zelení by naopak ubrali peněz v armádě a dopravě. Prostředky by se prý našly také ze zisků firem se státním podílem a z výnosů z privatizace.

Podle Lišky hrozí, že se učitelům kvůli rozpočtovým škrtům sníží platy. Zelení podle něj nezvednou ruku pro rozpočet, který by snižoval výdaje na vzdělávání. Liška připomněl, že ministerstvo za jeho vedení vyjednalo 4,5 miliardy korun, které měly pomoci zvýšit platy učitelů. Peníze prý ale k pedagogům často vůbec nepřišly, může za to prý současná vláda.

Zelení si stěžují také na nynější vedení ministerstva školství. Ministryně Miroslava Kopicová prý například pozastavila veřejnou debatu o standardech učitele. Podle kandidáta Strany zelených v Pardubicích Karla Rýdla, který měl na ministerstvu donedávna standardy na starosti, se prý široká diskuse zúžila pouze na úředníky ministerstva. Pracovní skupina sestavená z odborníků se podle něj nicméně stále schází, přestože mimo ministerstvo. Rýdl uvedl, že výsledky práce skupiny chce představit do konce roku. Jestli o to bude zájem, předloží prý výstupy k využití také ministerstvu školství.

Brífink zelených k předvolebnímu programu (zdroj: ČT24)

Strana zelených v předvolebních průzkumech nedosahuje ani pěti procent. Je tak nejisté, jestli zopakuje svůj úspěch z minulých sněmovních voleb a dostane se do dolní komory.