BIS: Ruští agenti kvůli prosazení zájmů kontaktují české politiky

Praha - Ruští agenti se snaží prosazovat své zájmy v České republice také přes politiky. Snaží se navázat kontakty zejména se členy Parlamentu, jejich asistenty a pracovníky oddělení zahraničních styků politických stran. Uvedla to Bezpečnostní informační služba ve své výroční zprávě za rok 2008, kterou dnes uveřejnila na svém webu.

„V případě českých státních a politických struktur lze doložit setrvalý zájem ruských zpravodajských důstojníků pod diplomatickým krytím,“ uvedla BIS. Podle ní jde o dlouhodobý jev, jehož počátky lze vysledovat od roku 1990. Pro poslance, kteří mají kontrolu tajných služeb v popisu práce, nejsou taková zjištění velkým překvapením: „Rusko se stále považuje za Sovětský svaz, nás má stále jako své vazaly a chová se tak k nám. Opravdu to spravíme jenom tím, že budeme dobrými partnery Evropské unie, že budeme dobrými partnery Spojených států,“ domnívá se předseda Výboru pro obranu Jan Vidím (ODS).

Ruské tajné služby se podle kontrarozvědky vracejí k sovětské praxi. Vliv a význam agentů a bezpečnostních složek v rámci Ruska roste. BIS však upozorňuje, že nelze přesně rozlišit, které osoby v Česku jsou nasazeny zpravodajskými službami a které jinými státními subjekty či soukromými firmami. „Mě nepřekvapuje to, že se zvyšuje zájem. Otázkou je, jak je tento zájem opětován od českých politiků, případně jejich asistentů, a zda jsou k tomu nějaké konkrétní poznatky, které by toto prokazovaly,“ zdůrazňuje předseda Stálé komise pro kontrolu činnosti BIS Jeroným Tejc (ČSSD).

Agenti hojně využívají občanská hnutí

Kontrarozvědka také zopakovala, že ruské zpravodajské služby využívají občanská hnutí. „Tato hnutí samotná a drtivá většina jejich členů nejsou vědomými spolupracovníky zpravodajských služeb cizí moci,“ uvedla. Dodala, že většinou jde o oběti, které jsou pod rouškou ušlechtilých idejí zneužívány ke zcela jiným účelům. Ruští agenti zároveň podle BIS využívají k prosazení svých zájmů i obchodní společnost působící mimo jiné v Česku.

Již v loňském roce konstatovala BIS, že v České republice intenzivně působí ruští agenti. Podle letošní výroční zprávy vystupují ze všech zpravodajských služeb nejaktivněji. Loni rozvědka uvedla, že v roce 2007 se snažili zejména ovlivnit veřejné mínění proti plánované stavbě radaru amerického protiraketového deštníku v Česku.

Česko nedávno vyhostilo dva ruské diplomaty

Nedávno vyvolala rozruch zpráva o vyhoštění dvou ruských diplomatů kvůli špionáži. Vojenské zpravodajství totiž získalo informace, že oba diplomaté zřejmě pracují pro ruské tajné služby. Důkazy o jejich činnosti prý byly tak silné, že se o vyhoštění rozhodlo během několika minut. Špionáže se mělo dopouštět více osob - Česko by ale jejich vyhoštěním riskovalo, že by nám v Rusku žádný zpravodajec nezůstal. Moskva by totiž recipročně vyhostila stejný počet diplomatů.

Na ruském velvyslanectví v Praze a na konzulátech v Brně a Karlových Varech pracuje asi 200 lidí. České tajné služby předpokládají, že téměř dvě třetiny z nich jsou zpravodajci. Další Rusové působí v různých spolcích nebo obchodních zastoupeních. Na českém ministerstvu zahraničí je také oficiálně akreditována desítka ruských novinářů. Kolik těchto lidí pracuje pro ruskou rozvědku, lze jen hádat.

Aktivní je také Írán nebo Severní Korea

Zpráva BIS se ale nevěnuje jenom Rusku, zmiňuje také zájem Íránu, KLDR či Sýrie o chemické látky, strojírenská zařízení a technologie, které jsou využitelné k vývoji a výrobě zbraní hromadného ničení a jejich nosičů. "Obecně je možné potvrdit setrvalý dlouhodobý zájem firem i jednotlivců z
rizikových zemí o česká strojírenská zařízení, který pramení i z historické spolupráce českých podniků v Íránu, KLDR a Sýrii," píše se ve zprávě.

Podle BIS mají íránské firmy na českém trhu zájem o navázání a rozvoj
spolupráce s českými podniky a snaží se získávat konkrétní strojírenská
zařízení. Při zpětném prověřování vývozů do Íránu z roku 2007 BIS zjistila
vývoz pro společnost, která byla sankcionována pro zapojení do íránského
jaderného programu.

Lobbisté se zajímají o tendry i dotace

Podnikatelsko-lobbistické skupiny měly v minulém roce přístup k citlivým informacím o veřejných soutěžích, státních dotacích a legislativním procesu. Zároveň ve svůj prospěch uplatňovaly vliv na důležitá rozhodnutí při správě státního majetku. Podle výroční zprávy se podnikatelská uskupení zajímala zejména o obchodní činnost Správy státních hmotných rezerv, o resort ministerstva zemědělství a o státní podnik Lesy České republiky.

"Tyto skupiny využívají nestandardních praktik od lobbismu na hraně zákona,
klientelismu, až po klasickou korupci," konstatovala zpravodajská služba na
svých internetových stránkách. Uskupení se podle ní snaží získat
neopodstatněné výhody a zvětšovat zisk na úkor státu. Významně tak
deformují podnikatelské prostředí v České republice.