Je 1. září, školáci se vrací po prázdninách do lavic

Praha - Dnešním dnem začíná další školní rok, do lavic letos zasedne téměř 1,3 milionu dětí. Velká událost to bude zejména pro více než 93 tisíc prvňáčků. Na mnoha školách pro ně mají připraveno slavnostní uvítání a balíčky se školními pomůckami. S výukou začnou školy převážně zítra, už dnes se ale žáci seznámili s rozvrhem a novinkami pro letošní rok.

Žáky od první do třetí a od šesté do osmé třídy letos čeká nový způsob výuky, při kterém je kladen důraz hlavně na samostatné myšlení. Důležitá změna, kterou přináší školská reforma, se týká také učebních osnov. Nově si je vytvářejí středoškolští učitelé sami. Učit se podle ní začnou první ročníky na gymnáziích a studenti v polovině ostatních středních škol.

Absolventi středních škol by také měli počítat s možností státních maturit. O jejich osudu by ještě v září měla jednat sněmovna. Pokud zkoušky neodloží, začnou s definitivní platností už tento školní rok. Politici se nedokáží shodnout, jestli a o kolik let maturity odložit. Ministryně školství Miroslava Kopicová už ale dala najevo, že každé další zdržení snižuje již tak bídnou důvěru projektu.
 
Do škol zamířily také politické špičky

Školáci jdou do školy (zdroj: ČT24)

Na pražské ZŠ Kladská, nově otevřeném Gymnáziu Milady Horákové a v Diagnostickém ústavu v Dobřichovicích přivítala školáky ministryně Kopicová. Prezident Václav Klaus pak zavítal do ZŠ Gutova na Praze 10 a do Základní školy v Kravařích v Čechách. Kromě nich ale přišli do škol také „řadoví“ politici na celostátní i komunální úrovni. Chtějí se tak ukázat veřejnosti před nadcházejícími volbami do sněmovny.

Jízdné do školy mají ode dneška zdarma školáci ve Středočeském kraji. Dopravu platí kraj jako jeden z předvolebních slibů ČSSD, o službu zatím projevilo zájem přes 7000 žáků.

Policie hlídá zebry u škol

Začátek školního roku klade nároky také na policisty, kteří mají za úkol během prvního školního dne vykonávat zvýšený dozor u základních škol, v blízkosti přechodů pro chodce. Oproti běžnému týdnu bylo nasazeno asi 250 policistů dopravní a pořádkové služby.

Od 1. do 4. září proběhne i dopravněpreventivní celorepubliková akce Zebra se za tebe nerozhlédne, která je zaměřena na prevenci v dopravě, zejména na správné přecházení vozovky a celkově na chování chodců v silničním provozu. Pražští policisté akci zahájili dnes v půl osmé u základní školy v Praze 4 v Jeremenkově ulici. 

Vydáno pod