Piráti silnic v Rakousku nyní zaplatí víc

Vídeň – Řidiči si v Rakousku musí ode dneška dávat větší pozor na silniční pravidla. V zemi totiž vstupují v platnost nové a přísnější postihy za některé přestupky, především za překročení povolené rychlosti a alkohol za volantem. Rakousko zvyšuje sazby a u některých přestupků dokonce zavádí výše pokut, pod které policista při vypisování bločku nesmí jít.

„Při překročení rychlosti o víc než 30 kilometrů v hodině zaplatí řidič nejméně 70 eur. Kdo pojede o 40 kilometrů v hodině rychleji v obci nebo o 50 mimo obec, musí dostat minimálně 150eurovou pokutu,“ vysvětlil koordinátor nových pravidel Wilhelm Kast. Minimální sazba 70 eur má být podle evropských směrnic vymahatelná i v jiných zemích Evropské unie. V praxi to sice ještě nefunguje, ale v Rakousku je velký tlak na to, aby stejná pravidla pro všechny platila co nejdříve.

Dráže tak nyní vyjde například alkohol za volantem. Řidiči za překročení povolené hodnoty 0,5 promile zaplatí nejméně 300 eur. V extrémních případech se však pokuta může vyšplhat až do výše 5900 eur.

Reportáž Jana Moláčka (zdroj: ČT24)