Klaus bude jednat s vrcholnými politiky o dalším osudu voleb

Praha - Prezident Václav Klaus na dnešek svolal schůzku premiéra, předsedů stran a předsedů obou komor parlamentu. Tématem jednání, o něž Klause požádal předseda ODS Mirek Topolánek, je rozhodnutí Ústavního soudu. Ten odložil vykonatelnost rozhodnutí prezidenta o vyhlášení předčasných voleb. Je proto možné, že se volby v plánovaném říjnovém termínu neuskuteční. O podstatě ústavní stížnosti soud zatím nerozhodl. Podle Topolánka a Jiřího Paroubka je třeba jednat rychle. Navrhují proto obecnou změnu ústavy, která by umožnila rozpustit sněmovnu a vyvolat volby.

Ústavní soud rozhodl na základě stížnosti poslance Miloše Melčáka proti ústavnímu zákonu o zkrácení volebního období poslanecké sněmovny a rozhodnutí prezidenta o vyhlášení předčasných voleb. Melčákovým podáním se soud nyní bude věcně zabývat. Podle Topolánka by se vrcholní politici měli zavázat k tomu, že soudu co nejdříve doručí své vyjádření k Melčákově stížnosti, aby se urychlilo jednání v této věci. Předseda ODS vyzval soud, aby o podstatě stížnosti rozhodl co nejrychleji, nejlépe v řádu dnů.

Vojtěch Filip: Jsme v ústavní krizi

Reportáž Víta Krčmáře (zdroj: ČT24)

Prezident verdikt ostře kritizoval, šéfové ODS, ČSSD a KSČM ho považují za protiústavní. „Tímto rozhodnutím, které nebylo ve veřejném zájmu, byla narušena demokratičnost těchto voleb,“ řekl Topolánek v pořadu Otázky Václava Moravce. Jiří Paroubek navíc pochybuje, zda vůbec soud může rozhodovat o ústavních zákonech.

Předseda KSČM Vojtěch Filip situaci označil jako krizi ústavních institucí. „Je to spor mezi zákonodárnou mocí a výkonnou mocí na jedné straně a jenom Ústavní soud posunul naši parlamentní demokracii k jakési justiční moci nebo justičnímu státu,“ řekl komunistický poslanec.

Děkan Právnické fakulty Univerzity Karlovy Aleš Gerloch:

„Ústavní soud možná dotlačí politické strany, aby se dohodly na tom, co nechtěly poměrně dlouhou dobu, a sice na změně článku 35 ústavy, to znamená na podmínkách, za kterých se rozpouští poslanecká sněmovna.“

Zástupci menších politických stran ostatní vyzývají, aby verdikt Ústavního soudu respektovali. „První a nejvyšší princip je respekt k právnímu státu a jeho základní institucí je Ústavní soud,“ prohlásil šéf Strany zelených Ondřej Liška. Lidovec Cyril Svoboda odmítá hovořit o nynějších problémech jako o ústavní krizi.

Není jisté, kdy budou volby

Zatím nelze vyloučit, že v původním termínu 9. a 10. října lidé k volebním urnám nepůjdou. Podle soudkyně ÚS Elišky Wagnerové je zřejmé, že původní termín voleb není možné stihnout. Politici však i přesto nechtějí již rozjeté volební kampaně přerušit.

Pokud Ústavní soud o Melčákově stížnosti rychle nerozhodne, můžou politici schválit obecné pravidlo pro rozpuštění sněmovny. Je totiž možné, že se politické strany dohodnou na změně ústavního článku, který upravuje podmínky, za jakých lze rozpustit sněmovnu.

Vojtěch Filip
Zdroj: ČT24
Vydáno pod