OVM: Česko stojí na pokraji ústavní krize

Praha – Česká republika se nachází v ústavní krizi. Na tom se v dnešním předvolebním speciálu Otázek Václava Moravce shodli předsedové všech parlamentních stran kromě Cyrila Svobody (KDU-ČSL). Svoboda dnes vyzval parlamentní strany k okamžitému jednání o vzniku politické vlády. Podle něj by měl za vládu někdo převzít politickou odpovědnost, nemusí prý ale jít o odstoupení kabinetu Jana Fischera. S tím však nesouhlasí předsedové dvou nejsilnějších politických stran. „Už dříve se ukázalo, že nejsme schopni dohody. Nechceme tu přece politický Kocourkov,“ prohlásil předseda ČSSD Jiří Paroubek. „Jde také o ekonomickou dimenzi problému. Nevím, kdo by měl politickou vládu sestavit,“ přitakal předseda ODS Mirek Topolánek.

Oba lídři dvou nejsilnějších stran se shodli na tom, že obecnou změnu ústavy, která umožní rozpustit sněmovnu a vyvolat říjnové volby, lze stihnout schválit v obou komorách parlamentu v řádu dnů. Zároveň oba vyloučili, že by současná nejistota kolem termínu předčasných voleb mohla ukončit už zahájenou kampaň.

Šéfové stran doufají, že volby budou

Otázky Václava Moravce (zdroj: ČT24)

Politici se shodují v tom, že by konečné rozhodnutí Ústavního soudu mělo padnout co nejdříve. ODS, ČSSD ani komunisté neztrácí naději, že se předčasné volby budou konat v plánovaném termínu. „Lidé na mítinky přijdou, počítají s námi,“ uvedl předseda KSČM Vojtěch Filip s tím, že neplánuje pozastavit předvolební kampaň. „Kandidátky se sice uzavírají až 10. září, ale tiskárny už připravují volební tiskoviny,“ upozornil na možné komplikace ministr vnitra Martin Pecina.

Přípravy na volby jsou totiž v plném proudu a případné pozastavení, kdy by se čekalo na konečné rozhodnutí Ústavního soudu, by mohlo znamenat, že by ministerstvo vnitra nestihlo vše připravit. „My jsme již peníze vydali, náklady se pohybují v desítkách milionů korun,“ dodal Pecina. Politici nyní předkládají možná řešení krize, kdy Ústavní soud pozastavil účinnost vyhlášení termínu předčasných voleb kvůli stížnosti poslance Miloše Melčáka na neústavnost jednorázového zákona.

Ve středu se chystá setkání s prezidentem

Topolánek i Paroubek zmínili, že je možné udělat obecnou změnu ústavy, která rozpustí sněmovnu a vyvolá říjnové volby v řádu několika dnů. „Je možné, aby příští týden ve středu změnu schválila sněmovna a ve čtvrtek Senát,“ řekl Topolánek. Jedno je však již nyní jisté. Situace bude jasnější ve středu dopoledne, kdy se má s prezidentem sejít premiér, předseda poslanecké sněmovny, předseda Senátu a šéfové parlamentních stran.

Předsedové parlamentních stran a Václav Moravec
Zdroj: ČT24
Vydáno pod