Ode dneška jsou otevřené poradny pro zadlužené

Praha – Zadluženým lidem, jejich příbuzným nebo i věřitelům se ode dneška otevírá možnost bezplatně se poradit o exekucích. V Praze i v Brně otevírá exekutorská komora poradny, jejichž úkolem bude zlepšit informovanost veřejnosti. Mělo by se tak předejít konfliktům při exekucích. Letos by se podle odhadů komory mohl proti loňsku zvýšit jejich počet až o 150 tisíc, na 700 tisíc případů.

Poradny budou fungovat anonymně a zdarma, jednou týdně, každou středu. Podrobnosti jsou na webu Exekutorské komory. Objednat se lidé mohou přes telefon. „Vždy bude k dispozici v dané poradně exekutor nebo případně právník, který bude schopen poradit v jakékoliv otázce, která se týká exekucí,“ řekl Jiří Prošek, viceprezident Exekutorské komory.

„Jsou určené nejen pro dlužníky, ale například pro rodiče dlužníků, pro manželky, bývalé manželky, pro pronajímatele bytů, kde bydlí dlužníci, pro jejich zaměstnavatele, kteří neumějí vypočítat třeba srážky ze mzdy,“ podotkla prezidentka Exekutorské komory Jana Tvrdíková. Zatím budou fungovat jen dvě poradny. Když ale bude o jejich služby zájem, otevře je komora i v dalších větších městech.

Bezplatné rady o exekucích (zdroj: ČT24)