Strany pokračují ve volební kampani, volby v listopadu by se jim prodražily

Praha – Politické strany s napětím očekávají rozhodnutí Ústavního soudu kvůli předčasným volbám. A to hlavně kvůli předvolební kampani. Většina stran totiž zatím vynaložila na kampaň pouze malou část z plánovaného rozpočtu a většinu peněz chtějí vložit až do horké části volební kampaně, která začíná v těchto dnech. Zatím ale není jisté, zda by peníze nepřišly vniveč.

Předsedové hlavních stran v úterý večer dali najevo, že chtějí ve volební kampani pokračovat podle plánů, přestože Ústavní soud pozastavil účinnost vyhlášení předčasných voleb kvůli ústavní stížnosti poslance Miloše Melčáka. Šéf ČSSD Jiří Paroubek ale varoval, že pokud by volby skutečně byly odloženy, mohlo by to být likvidační pro některé malé strany, které už své peníze do kampaně vložily.   

Senátor Petr Pithart (KDU-ČSL) také podle dnešního vydání deníku E15 upozornil, že v případě odsunutí voleb by strany mohly stát žalovat a požadovat finanční kompenzace za náklady vynaložené na kampaň. Sdružení Suverenita Jany Bobošíkové, Strana důstojného života a Dělnická strana už pohrozily, že v případě ohrožení voleb žalobu na stát podají. 

Reportáž Jany Čermákové (zdroj: ČT24)

Strany už mají například nakoupené billboardy, vyrobené reklamní předměty nebo nasmlouvané umělce. Odborníci se shodují, že když budou volby v nedohlednu ještě dlouho, rozhodně na tom budou strany tratit. „To je rozjetý vlak a nedá se předpokládat, že by byly strany schopné ty kampaně zastavit úplně, můžou je maximálně nějak utlumit,“ domnívá se ředitel agentury MARK/BBDO Petr Topinka. 

To vědí i dvě největší strany a rivalové zároveň – ODS a ČSSD. Přestože na kampaně vydají zdaleka nejvíc, brzdit je teď nebudou. I když třeba ČSSD připouští, že kdyby nakonec byly volby až v červnu, přišla by o víc než 100 milionů korun: „V případě, že budou volby odloženy byť jen o týden, tak to bude pro každou politickou stranu velmi drahý příběh,“ uvedl volební manažer ČSSD Jaroslav Tvrdík. Místopředseda ODS pak připustil, že si občanští demokraté připravují i záložní variantu, kdyby volby proběhly později. 

Menší strany mají sice na volby připraveny podstatně menší rozpočty, i tak ale kampaň zastavovat nebudou a dál se budou s voliči setkávat třeba na náměstích.

Předvolební kampaň TOP 09
Zdroj: ČT24