Závod Diamond Race zastavila německá policie

Praha - Německá policie odpoledne na hraničním přechodu v Rozvadově zadržela asi třicet aut účastníků druhého ročníku neoficiálního závodu luxusních vozů Diamond Race a nepovolila jim pokračovat v jízdě. Po deváté hodině večer odvezla policie zabavená auta do Weidenu. Mluvčí hornobavorské policie uvedl, že tu zůstanou, dokud nebude závod oficiálně ukončen. Právníci závodníků se snaží s policií dohodnout. Také česká policie ujišťovala, že závodníky sleduje. Zastavila 12 aut, čtyři řidiči zaplatili pokutu.

Závod, který je českou obdobou milionářské akce Gumball 3000, dnes odstartoval v Praze, jeho trasu ale organizátoři nezveřejnili. Podle mluvčího hornobavorské policie Thomase Plößla dostanou účastníci své vozy zpět, až bude závod ukončen. Hornobavorská policie předpokládá, že zbývající z celkem 44 až 46 automobilů se pokusí dostat k Norimberku a pak zamíří na jih. Německá policie hlídkuje na dálnicích, aby nelegální závod zastavila.

Organizátoři tvrdí, že přesto, že jde o neoficiální závod, je pro ně důležitá bezpečnost silničního provozu. „Je to přesun skupiny řidičů s čísly na dveřích z místa A do místa B,“ řekl jeden z organizátorů Pavel Dolejška. „Je otázka policie a inteligence daných řidičů, jak se na silnici budou chovat,“ dodal Dolejška. Podle něj smyslem závodu není přesunout se co nejrychleji z jednoho místa na druhé.

Účastníci závodu budou po cestě plnit různé orientační úkoly. Loni jely vozy do Budapešti a zpět přes Tatranskou Lomnici a Sosnovou, kde řidiči soutěžili na pronajatém závodním okruhu.

Letošního ročníku se zúčastní čtyři desítky vozů a na vítěze čeká diamant o velikosti dvou karátů. V dalších kategoriích by měly být rozdány ještě dva další diamanty.

Ušlechtilou částí závodu je charita. Závodníci chtěli věnovat 200 tisíc korun dětskému domovu Domino v Plzni, jenže krajský úřad jejich dar zamítl. „Smrdí naše vybrané peníze dětem z dětského domova Domino v Plzni nebo smrdí Vám, pane radní Tučku?“ uveřejnil otevřený dopis na internetových stránkách realizační tým.