Řidič MHD v Kladně zřejmě nedovolil Romům nastoupit do autobusu

Kladno - Řidič autobusu v Kladně údajně v úterý odmítl svézt tři romské ženy a jejich děti. Společnost ČSAD MHD Kladno nyní případ vyšetřuje. Ředitel firmy Ludomír Landa řekl, že autobus měl již přeplněnou kapacitu a řidič proto postupoval správně. Podle slov primátora města Dana Jiránka se ale i přesto zachoval neprofesionálně, protože se zapojil do následné hádky s romskými občany, při které údajně na obou stranách padaly rasistické výroky. Pokud se tyto informace potvrdí, čeká řidiče nejspíš finanční postih.

Incident se stal v autobusu mířícím do Berouna, který vyjíždí z centra Kladna. „Obvykle bývá obsazen dvaceti až pětadvaceti cestujícími. První školní den ho ale obsadilo velké množství žáků, kteří se vraceli domů. Na zastávce na kraji města u obchodního komplexu Tesco už v něm bylo osmdesát cestujících. To je maximální možná kapacita autobusu,“ uvedl Landa.

Řidič podle něj otevřel dveře a požádal cestující na nástupním ostrůvku, aby přednostně nastupovali ti, kteří jedou do vzdálenějších zastávek, což bylo podle Landy logické a správné. „Ten řidič si pouze organizoval nástup tak, aby výstup na dalších zastávkách byl operativnější,“ podotkl.

Jedna z romských cestujících však podle ředitele začala řidiče verbálně napadat rasistickými výrazy. „Odpověděl jí v podobném duchu a použil slovo Cikán,“ dodal Landa s tím, že tato reakce byla neprofesionální. „Sepisujeme nyní s řidičem protokol, budeme hledat svědky incidentu. Pokud se potvrdí, že jeho reakce byla neadekvátní, tak se tam samozřejmě může promítnout nějaký finanční postih,“ konstatoval.