Senát chce novelu o rozpuštění sněmovny schvalovat příští pátek

Praha - Schůze Senátu k ústavní novele o rozpuštění sněmovny bude v pátek 11. září. Rozhodl o tom dnes senátní organizační výbor na návrh svého předsedy Přemysla Sobotky (ODS). Senátoři předpokládají, že do té doby schválí novelu také sněmovna. Senát návrh novely předložil už před třemi lety, nyní bude aktualizován a přizpůsoben nastalé situaci.

Senátní návrh bude zřejmě rozšířen o formulaci, podle které je k rozpuštění sněmovny potřeba ústavní většina. Další změnou stávajícího návrhu je posunutí jeho platnosti, dosud v něm stojí, že nabude platnosti prvním dnem dalšího měsíce. Nové znění by mělo umožnit jeho platnost v den podpisu prezidenta a zápisu do sbírky zákonů.

Je reálné, že by doplněný senátní návrh mohl být vrácen sněmovně do druhého čtení už v úterý 8. září. Podpis prezidenta a publikace ve sbírce zákonů by se podle představ ČSSD mohly uskutečnit 25. září, a volby by se tak s odkazem na už známé rozhodnutí hlavy státu mohly odehrát v původním termínu.

Novela umožňující předčasné volby leží již tři roky ve sněmovně:

  • Návrh na rozšíření Ústavy počítá s tím, že po demisi vlády by prezident mohl rozpustit sněmovnu se souhlasem nadpoloviční většiny všech poslanců, tedy nejméně 101 členů dolní komory.
  • Návrh předložil sněmovně 11. srpna 2006 Senát zastoupený senátory ODS Jaroslavem Kuberou a Tomášem Julínkem. Senátoři novelu schválili 9. srpna 2006 drtivou většinou - pro bylo 70 senátorů ze 77 přítomných, proti pět, a to z ČSSD a KSČM.
  • Organizační výbor projednání návrhu doporučil v září 2006 a určil zpravodaje Zdeňka Jičínského (ČSSD). První čtení se odehrálo v prosinci 2006, návrh byl přikázán k projednání výborům. Ve druhém čtení poslanci novelu projednali až letos 6. května, současně navrhli celou řadu změn Ústavy.
  • Zdeněk Jičínský navrhl zamítnutí novely. Zelení navrhli zvýšit počet potřebných hlasů poslanců na 120, tedy na ústavní většinu. Současně navrhli snížit počet poslanců z nynějších 200 na 199. Marek Benda (ODS) řekl, že návrh znamená, že by mohla vládní většina vypsat volby, kdykoli by se jí zachtělo. Vznesl proto vlastní návrh, který by znamenal, že prezident bez dalších podmínek sněmovnu rozpustí, když příslušné usnesení podpoří nejméně 120 poslanců, tedy ústavní většina.
  • V úterý se předsedové nejsilnějších stran Mirek Topolánek (ODS) a Jiří Paroubek (ČSSD) shodli, že změnu ústavy, která umožní rozpustit sněmovnu a vyvolat říjnové volby, lze stihnout schválit v obou komorách parlamentu v řádu dnů.
  • Senát navrhl podobnou změnu Ústavy i v minulém volebním období, poslanci ji ale v březnu 2006 vrátili k dopracování. V praxi to mělo vzhledem ke konci volebního období stejný dopad jako zamítnutí. Vrácení předlohy podpořila většina stran, pouze nikdo z ODS ruku pro vrácení nezvedl. Předlohu v Senátu navrhli zástupci ODS a ve sněmovně ji obhajoval Tomáš Julínek.