Fischer: Odloží-li se volby, zvyšuje se riziko rozpočtového provizoria

Praha - Případné odložení voleb i jen o měsíc znamená podle premiéra Jana Fischera komplikace při přípravě rozpočtu na příští rok. „Budou-li volby s odkladem, třeba tím měsíčním, riziko rozpočtového provizoria se zvyšuje,“ prohlásil Fischer po mimořádném zasedání vlády. Fischer podle svých slov seznámil kabinet s prací expertní právní komise, která vypracovala dvě varianty řešení současné ústavní krize. První varianta počítá s tím, že by se volby konaly v původním termínu 9. a 10. října, druhá pak se zhruba měsíčním odkladem na 6. a 7. listopadu.

První varianta v sobě ale nese riziko ústavní napadnutelnosti, s druhou zase nesouhlasí sociální demokraté. Fischer také vyzval ministry, aby i v napjaté situaci dbali na své resorty.

Vláda se k debatě o rozpočtu na příští rok vrátí na svém zasedání 9. září ve večerních hodinách. Fischer znovu zopakoval, že odmítá schodek ve výši 230 miliard, chtěl by se dostat na částku kolem 160 miliard. Připomněl také, že je důležité, aby rozpočet jako výsostně politickou věc schvalovala už nová sněmovna.

Brífink po mimořádném jednání vlády (zdroj: ČT24)

Předseda státní volební komise Martin Pecina kabinet také informoval o tom, že přípravy na volby, na kterých se podílí státní volební komise, ministerstvo vnitra a Český statistický úřad, pokračují. Další jednání komise je naplánováno na 10. září večer. Pecina doufám, že v tu dobu už bude znám verdikt Ústavního soudu. Soud v ten samý den bude veřejně projednávat jednorázový ústavní zákon o rozpuštění sněmovny, který stížností napadl poslanec Miloš Melčák.

Příprava voleb stála stát už víc než 120 milionů

Dosavadní náklady na přípravu voleb vyčíslil Pecina na 122,6 milionu korun, přičemž největší náklady měl podle něj Český statistický úřad. Ministerstvo vnitra vynaložilo kolem 30 milionů korun, ministerstvo zahraničí mělo výdaje v řádu statisíců a náklady krajů a obcí se odhadují řádově na miliony korun. Větší výdaje by v souvislosti s tiskem hlasovacích lístků nastaly po registraci kandidátek 10. září.

Státní volební komise rovněž stanovila, že na svém řádném zasedání v pondělí 7. září vylosuje v souladu se zákonem pro kandidující strany volební čísla, jimiž budou označeny hlasovací lístky. Strany mohou tato čísla využít ve volební kampani.

Volby
Zdroj: ČT24