Sčítání lidu má už svoje logo

Praha - Sčítání lidu, domů a bytů, které v roce 2011 uspořádá Český statistický úřad (ČSÚ), už má své logo. Podle porotců je dobře zapamatovatelné a optimistické. Jeho autorem je Jan Kolář. Porota složená z odborníků na výtvarný design a zástupců ČSÚ vybírala z téměř dvou set přihlášených návrhů. Logo bude k vidění na dotaznících, tištěných materiálech i webových stránkách.

Sčítání lidu v roce 2011 bude vycházet z údajů z půlnoci z pátku 25. na sobotu 26. března. Má zjistit aktuální informace o složení obyvatel, úrovni jejich vzdělání, zaměstnání a pozici v něm, národnostním složení i náboženském vyznání. Zaměří se také na velikost rodin a kvalitu bydlení. Tentokrát budou statistici poprvé vycházet také z předpisů stanovených orgány EU.

Zákon o sčítání lidu prezident Václav Klaus podepsal v srpnu. Dotazníky bude nově možné poslat přes internet či poštou. Zákon stanoví okruh údajů, které budou Češi i cizinci v Česku za dva roky úřadu poskytovat. Sčítání by mělo stát celkem 2,65 miliardy korun.

Náklady na výběrové řízení na nové logo nepřesáhly 300 000 korun. Samotná organizace soutěže včetně odměny členům poroty úřad přišla na 70 000 korun; vítěz získal odměnu ve výši 50 000 korun a příslib další spolupráce na výtvarném řešení projektu. Po pěti tisících korunách si odneslo pět dalších účastníků soutěže, kteří postoupili do druhého kola.

Data ze sčítání poslouží k analýze demografického, sociálního a ekonomického vývoje. Sčítání se koná jednou za deset let a umožní zjistit údaje, které běžnou statistikou získat nelze. Kdo dotazníky neodevzdá nebo v nich uvede chybné údaje, tomu bude hrozit až desetitisícová pokuta. Ještě předtím si statistici „nanečisto“ sčítání lidu vyzkoušejí v dubnu příštího roku, ovšem pouze na malém vzorku respondentů. Cenzus (sčítání lidu) se v českých zemích koná pravidelně od roku 1869. Zatím poslední sčítání lidu, domů a bytů se konalo v roce 2001.

Vydáno pod