Změnu ústavy musí poslanci dostat na program své schůze

Praha - Navrhovanou změnu ústavy, která má otevřít zablokovanou cestu k předčasným sněmovním volbám, budou muset poslanci ještě zařadit na program své řádné zářijové schůze, která začne v úterý. Tento formální krok je nutný k tomu, aby o ní mohli vůbec jednat, protože v návrhu programu není. Návrh nejspíš vznese předseda sněmovního ústavně právního výboru Marek Benda (ODS). Pro zařazení nového bodu na program je zapotřebí prostá většina přítomných poslanců.

Změnu obsahuje tři roky stará senátní novela ústavy, která je ve sněmovně před závěrečným schvalováním.

Sněmovna je schopná schválit novelu ještě v příštím týdnu, Senát se kvůli ní sejde v pátek 11. září. Hlavním účelem je vyřešit situaci poté, co Ústavní soud začal řešit stížnost poslance Miloše Melčáka na zákon, kterým se zkracuje současné volební období. Soud na neurčito odložil rozhodnutí prezidenta o vypsání voleb a politici se nyní snaží najít způsob, jak dosáhnout voleb v co nejbližším termínu.

Změny v novele: účinnost a ústavní většina

V novele je ale zapotřebí změnit některé věci, proto ji poslanci zřejmě vrátí do druhého čtení, aby mohli doplnit pozměňovací návrhy. Podle Bendy se například změní norma tak, že pokud navrhne rozpuštění sněmovny ústavní většina poslanců, prezident ji bude muset rozpustit. Původní návrh připouštěl, že prezident může rozpustit sněmovnu, pokud se pro to vysloví alespoň 101 poslanců. Také je nutné změnit účinnost, aby novela začala platit hned dnem vyhlášení. Ze skupiny vládních expertů, kteří na úpravě ústavy pracují, podle Bendy vyšlo ještě jedno doporučení. „A to, že v okamžiku, kdy není prezident, tak není, kdo by rozpouštěl sněmovnu,“ řekl Benda. Návrh podle něj zní, aby v takovém případě mohl dolní komoru rozpustit její předseda.

Marek Benda
Zdroj: ČT24