Sdružení Spravedlnost dětem prosazuje střídavou péči

Praha – U koho mají děti být v případě rozvodu rodičů? Sophiinu volbu řeší střídavá péče rodičů. Dítě může být třeba týden u matky a další týden u otce. Nepřijde tak ani o jednoho z rodičů, což často nastane v případě svěření do péče jednoho. Střídavá péče má řadu příznivců, české soudy o ní ale zatím rozhodují jen asi ve třech procentech případů. Sdružení Spravedlnost dětem bere věci do svých rukou a zorganizovalo petici, kterou chtějí doručit ministryni spravedlnosti Daniele Kovářové.

Petici už podepsalo skoro dva tisíce lidí. Sdružení chce, aby tento typ porozvodové péče podpořila i další ministerstva než jen ministerstvo práce a sociálních věcí, které už tak učinilo. „Je to jediný způsob, jak dětem nevzít jednoho z rodičů,“ domnívá se členka sdružení Iveta Kopecká Kubátová.

Podle psychologů je ale nutné, aby se při střídavé péči dokázali rodiče domluvit, musí zajistit, aby dítě chodilo do jedné školy, a také, aby se u každého z nich cítilo jako doma a mělo potřebné zázemí. Ve střídavé péči zůstává povinnost platit na dítě výživné, a to i přesto, že se o ně starají rodiče půl na půl. „Pokud je jejich životní situace rozdílná, tak v takovém případě si navzájem výživné platí,“ vysvětluje ministryně spravedlnosti.

Z devadesáti procent svěřují soudy děti do výchovy matkám. Střídavá péče se zatím využívá jen asi ve třech procentech případů. Například loni bylo do střídavé, případně společné péče svěřeno 659 dětí. Jiné země ale tak zdrženlivé nejsou, například ve Švédsku je tato varianta běžnou praxí. I v Česku se ale situace pomalu mění.

Reportáž Ivany Šmelové (zdroj: ČT24)