Slovensko začalo s výstavbou první silnice za soukromé investice

Bratislava - První slovenská silnice za soukromé peníze se začala stavět. Hlavní stavební práce na úseku 50 kilometrů rychlostní silnice R1 mezi Nitrou a Banskou Bystricou zahájila společnost Granvia Construction patřící pod český stavební koncern Eurovia CS.

Granvia je součástí mezinárodní skupiny firem, kterou vede francouzská Vinci. Ta uspěla v tendru na vybudování úseku R1 spolu s nizozemskou společností ABN Amro. Granvia Construction v tiskové zprávě uvedla, že spustila hlavní stavební práce na všech čtyřech úsecích projektu. Celkem by výstavba části R1 a severního obchvatu Banské Bystrice podle plánů měla trvat 41 měsíců.

Výstavba si vyžádá stavební náklady téměř 900 milionů eur (22,9 miliardy Kč). Jde o tzv. PPP, tedy projekt veřejně-soukromého partnerství. První dva úseky se dokončí zřejmě za dva roky a celý projekt by měl být hotový v první polovině roku 2012. Peníze na výstavbu čtyř úseků R1 půjčí kromě obchodních bank Evropská banka pro obnovu a rozvoj; poskytne 200 milionů eur. Úvěry od dalších bank se podle ministerstva dopravy pohybují v rozmezí od 50 do 150 milionů a celková půjčka dosáhne 984 milionů eur.

Peníze na výstavbu čtyř úseků R1 půjčí kromě obchodních bank Evropská banka pro obnovu a rozvoj; poskytne 200 milionů eur. Úvěry od dalších bank se podle ministerstva dopravy pohybují v rozmezí od 50 do 150 milionů a celková půjčka dosáhne 984 milionů eur. Mezi bankami, které budou stavbu financovat, jsou například Erste Bank, ING, Dexia či UniCredit, které na Slovensku také působí. Dohody o financování se s bankami kvůli finanční krizi uzavíraly několik měsíců. Samotná Granvia poskytne na projekt 149 milionů eur.