Vojenská rozvědka nakoupila auta příliš draho

Praha - Protikorupční odbor vojenské policie se zabývá nákupem osobních aut pro armádní tajnou službu, při kterém stát zřejmě přišel o 19 milionů korun. Vojenská rozvědka koupila auta od firmy, jež vyhrála tendr, přitom ale mohla vše pořídit mnohem levněji, kdyby spolupracovala přímo s výrobcem vozů. Vojenští policisté případ vyšetřují kvůli podezření z trestného činu porušování povinností při správě cizího majetku, za který hrozí až osmiletý trest vězení. Zatím nebyl nikdo obviněn. Píše o tom dnešní Mladá fronta Dnes.

Vojenské zpravodajství před rokem nakupovalo 150 osobních aut značky Škoda. Výběrové řízení vyhrála firma, která rozvědce prodala auta za 83 milionů korun, policisté však zjistili, že pokud by se vozy nakoupily přímo od mladoboleslavské automobilky, kontrakt by stál jen 64 milionů.

Škoda Auto se tendru neúčastnila

Škodovku ale kvůli prodeji nikdo neoslovil. „Neoslovili nás, jinak bychom se tendru zúčastnili,“ řekl mluvčí firmy Jaroslav Černý. Ministerstvo obrany sice tvrdí, že výrobce aut svou účast na zakázce písemně odmítl, zmíněný dokument však nezpřístupnilo.

Případ je zvláštní i v tom, že šéf Vojenského zpravodajství Ondřej Páleník výběrové řízení zadal sám a nepověřil výběrem vozů příslušný odbor ministerstva dopravy, jak bývá zvykem. Jako důvod takového jednání Páleník uvedl nutnost utajení. Oslovení odborníci však mají jiný názor, podle nich se nákup mohl uskutečnit i klasickou cestou.