V Třinci soutěžili profesionální hasiči

Třinec - Dopoledne se konala v Třinci soutěž profesionálních hasičů Moravskoslezského kraje. Akce se uskutečnila už podruhé a soupeřilo v ní celkem šest týmů. Vznik soutěže byl reakcí na rostoucí automobilovou dopravu v Moravskoslezském kraji. S tím souvisí také větší počet zásahů profesionálních hasičů u dopravních nehod s vyprošťováním zraněných lidí.

Soutěže se účastní šest týmů, které reprezentují okresy Moravskoslezského kraje. Čtyřčlenná družstva profesionálních hasičů musejí prokázat dovednosti s technikou, znalost zdravovědy i taktiky zásahu.

Soutěžní družstvo se skládá z velitele a tří hasičů. Úkolem soutěžního týmu je bezpečné a efektivní vyproštění zraněné osoby z havarovaného vozidla za použití běžné zásahové techniky. Součástí vyproštění zraněné osoby je také poskytnutí první předlékařské pomoci odpovídající jejímu zranění a transport zraněné osoby k sanitce. Na celý zásah mají družstva 15 minut, kdy musí zajistit místo havárie a vyprostit z vraku zraněného muže.

Reportáž Mojmíra Žáčka (zdroj: ČT24)

„Vyprošťuje se prakticky denně, dalo by se říct, protože těch nehod je čím dál tím více a bez vyprošťovací techniky se neobejdeme,“ uvedl ředitel frýdecko-místeckých hasičů Jan Krupa.

V Třinci se ve vyprošťování osob z vraků soutěží podruhé. Setkání není samoúčelné, ale je přípravou pro ostrou službu. Loni soutěž vyhrál tým ze stanice Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje v Třinci.