Česko by kvůli obstrukcím kolem Lisabonu mohlo přijít o eurokomisaře

Praha – Česku hrozí, že přijde o eurokomisaře, pokud do poloviny října nebude jasné, kdy bude schválena Lisabonská smlouva. V Otázkách Václava Moravce to řekl předseda ČSSD Jiří Paroubek. Tuto hrozbu nevyloučil ani exministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09). Skupina senátorů hlavně z řad ODS chce totiž počátkem října podat k Ústavnímu soudu žádost o přezkum Lisabonské smlouvy a hrozí další průtahy v ratifikačním procesu.

Paroubek vyzval ODS, aby si uvědomila svou odpovědnost a zabránila dalším obstrukcím při schválení smlouvy. Podle informací švédského předsednictví se prý bude o nové komisi rozhodovat podle smlouvy z Nice, pokud nebude jasný termín ratifikace smlouvy v polovině října. Podle ní musí mít Evropská komise méně členů než členských států, pokud počet zemí dosáhne 27. Smlouva z Nice však pro takový případ nestanoví počet komisařů.   

Schwarzenberg vyjádřil obavu, že Česko bude první, kdo o komisaře přijde. Podle něj je možné, že Brusel při odebírání komisaře některé zemi přihlédne i k tomu, že Česko zdržuje schválení reformní smlouvy a že si shodilo vládu během svého půlročního předsednictví v unii, čímž svou pozici v čele sedmadvacítky oslabilo.   

Smlouvu schválily obě komory parlamentu a čeká na podpis prezidenta Václava Klause. Senátoři ODS ale podali stížnost k Ústavnímu soudu na takzvaný vázaný mandát, který se smlouvou souvisí a podmiňuje další předávání pravomocí do Bruselu souhlasem parlamentu. Chtějí napadnout také soulad smlouvy s českým právním řádem. Klaus nechce smlouvu podepsat, dokud nebudou stížnosti senátorů vyřešeny.   

Paroubek vyjádřil přesvědčení, že čeští senátoři chtějí zdržovat ratifikaci smlouvy až do konání britských voleb. V nich pravděpodobně zvítězí konzervativci a podle Paroubka je možné, že pokud ještě nebude Lisabonská smlouva platit, nová britská vláda od ní odstoupí, a smlouva tak nevstoupí v platnost. Takový scénář je prý cílem českého zdržování. Schwarzenberg ale takovou spekulaci nepovažuje za pravděpodobnou.

Karel Schwarzenberg
Zdroj: ČT24