Strana zelených odstartovala předvolební kampaň, pozdravil je i Havel

Praha – Strana zelených odpoledne na pražské Kampě oficiálně odstartovala předvolební kampaň. Svou podporu straně vyjádřil i bývalý prezident Václav Havel, který příznivce pozdravil dopisem. Ten přečetla socioložka Jiřina Šiklová. Kromě ní přišli předsedu strany Ondřeje Lišku podpořit i jeho předchůdce Martin Bursík, mecenáška umění Meda Mládková, spisovatel Ivan Klíma nebo šéf zelené frakce v Evropském parlamentu Daniel Cohn-Bendit.

Havel Stranu zelených veřejně podporuje už několik let. Letos počátkem srpna strana oznámila, že je bývalý prezident podpoří i před předčasnými volbami do sněmovny. Koncem srpna pak Liška uvedl, že Havel pro stranu natočí minutový spot na téma změna klimatu v české společnosti. Strana ho plánuje vyvěsit na svém kanálu serveru YouTube a možná ho použije i v televizní kampani.   

Havel Straně zelených vyjádřil sympatie i před letošními volbami do Evropského parlamentu a prohlásil, že situace na české politické scéně by byla vážná, kdyby zelení vypadli ze hry. Strana zelených však ve volbách neuspěla.

Zahájení volební kampaně Strany zelených (zdroj: ČT24)

Dopis Václava Havla příznivcům Strany zelených

Nechceme-li, aby v našem rybníce byli navždy jen dva tlustí sumci, musíme tam nasadit i nějakou štiku. Sumci navíc obvykle myslí jen na to, jak přežít nejbližší výlov, a odmítají myslet dál. Ale my přeci nechceme, aby z naší země byla za 30 let jen průmyslová poušť sloužící sice k růstu, ale vyzařující jediné - totální beznaděj. Jinými slovy: volme zelené!

Ve svém volebním programu zelení navrhují soubor protikorupčních opatření, například zpřísnění zákona o veřejných zakázkách či tvrdší postihy v zákoně o střetu zájmů. Korupci z politické scény by podle nich pomohl vymést i zákaz akcií na doručitele. Strana prosazuje také omezení poslanecké imunity či zprůhlednění financování politických stran. Receptem na hospodářskou krizi by se podle ní měly stát investice do energetických úspor a šetrných technologií.   

Podle průzkumů veřejného mínění se zelení pohybují už několik měsíců pod pětiprocentní hranicí nutnou pro zvolení do sněmovny. Průzkumy uvádějí, že by je ze sněmovny mohla vytlačit nová strana TOP 09, kterou založili bývalí ministři Karel Schwarzenberg a Miroslav Kalousek. Vůči nim se dnes Liška poměrně ostře vymezil. Řekl, že zelení chtějí zaujmout také ty bčany, kteří nevěří, že z okoukaných tváří je možné složit novou stranu, která se bude tvářit jako nová naděje.

Bývalý prezident Václav Havel
Zdroj: ČT24