Prázdniny nepřežilo na silnicích 150 lidí

Praha - Během letošních prázdnin zemřelo na českých silnicích 150 lidí, což je o dva méně než v roce 2006, kdy začal platit bodový systém. Počet obětí dopravních nehod neklesl kromě roku 2006 nikdy pod 200, informoval o tom šéf dopravních policistů Leoš Tržil. Letošní prázdniny patří k těm, kdy zahynulo při dopravních kolizích nejméně lidí za posledních 10 let. Za pozitivnější statistikou podle policie stojí menší prázdninový provoz, lepší vybavení aut a také kampaň „Nemyslíš-zaplatíš“.

Loni zaplatilo životem za nehody během dvou prázdninových měsíců 204 lidí a předloni jejich počet stoupl až na 222. Dopravní policie za oba prázdninové měsíce vyšetřovala 12 577 nehod, z nich 1030 se stalo pod vlivem alkoholu. Mezi nejčernější dny na českých silnicích se zařadilo pondělí 31. srpna, kdy za tento den policie eviduje sedm obětí nehod.

Za nižším počtem mrtvých na silnicích je podle Tržila medializace bezpečnosti silničního provozu, lepší technické vybavení vozidel, používání bezpečnostních pásů a kontrola technického stavu vozidel.

Mezi nejčastější příčiny prázdninových nehod patřil nesprávný způsob jízdy. Podle dřívějšího vyjádření policie způsobují takovéto havárie nejčastěji řidiči, kteří nevěnují dostatečnou pozornost řízení a situaci před sebou. Za další nehody mohli řidiči, kteří nedali přednost v jízdě nebo jeli nepřiměřenou rychlostí.

„Celkově za posledních 10 let však dochází k poklesu nejvážnějších následků, takže je předpoklad, že i v tom budoucnu se dostaneme někam k tomu, že nám budou poklesávat zejména následky na mrtvých a zraněných,“ uvedl Karel Pospíšil z Ústředního automotoklubu ČR.

Podle Tržila mezi nejvíce ohroženou skupinu řidičů patří motorkáři, kteří nejsou chráněni nějakým kokpitem nebo zařízením. V porovnání s předchozím rokem je tam pokles v počtu mrtých o čyři motorkáře.

Nejvíce mrtvých o prázdninách za deset let eviduje policie v roce 2003, kdy doplatilo životem na dopravní nehody 286 lidí.

Stále vysoké počty mrtvých chce snížit ministerstvo dopravy pomocí kampaně „Nemyslíš-zaplatíš“. Policie se také během letních měsíců zaměřila na častější kontroly motocyklistů a bezpečnostních pásů.

Statistika prázdninové úmrtnosti
Zdroj: ČT24