Lidovci nepodpoří návrh ČSSD na rozpuštění sněmovny

Praha - KDU-ČSL podpoří na dnešním večerním jednání politických špiček pouze takovou změnu ústavy, která umožní okamžité rozpuštění sněmovny bez nároků na další mzdu a náhrady poslanců. Předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda novinářům řekl, že pokud by se na této variantě politici neshodli, lidovci nebudou pro ústavní změnu hlasovat.

„KDU-ČSL bude podporovat trvalou změnu ústavy, což v tomto případě je varianta číslo jedna, a to pouze za předpokladu, že po rozpuštění sněmovny nebudou poslanci pobírat ani plat, ani mzdu, ani náhrady, zkrátka nebude žádné další plnění spojeno se skončením Poslanecké sněmovny mezi jejím rozpuštěním a vyhlášením voleb,“ řekl novinářům Svoboda.

Cyril Svoboda:

„KDU-ČSL varuje před spoluprací KSČM a ČSSD. Považujeme to za ukázkový příklad budoucího možného politického vývoje v naší zemi s možností menšinové vlády ČSSD podporované KSČM.“

Brífink Cyrila Svobody k návrhu ČSSD (zdroj: ČT24)

S návrhem ústavní změny, podle které by sněmovna mohla rozhodnout třípětinovou většinou o termínu svého rozpuštění, přišli sociální demokraté. V porovnání s návrhem ostatních stran by to znamenalo, že se poslanci nerozejdou hned po rozhodnutí o zkrácení svého mandátu, ale až k určitému datu, zřejmě datu voleb.

Vydáno pod