Dostavbu třípatrové křižovatky brzdí kritika obyvatel i odkoupené pozemky

Opatovice nad Labem – Stavba obří tříúrovňové křižovatky poblíž Opatovic nad Labem pokračuje. Poprvé se na ní řidiči mají svézt 30. listopadu. Tento termín dnes potvrdilo Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). Na tuzemské poměry nevídaná stavba za bezmála dvě miliardy korun má napojit Pardubický a Královéhradecký kraj na dálniční síť. Obyvatelé okolních měst však neskrývají obavy ze zvýšeného provozu v tamních ulicích.

Třípatrová křižovatka spojí silnici I/37 mezi Hradcem Králové a Pardubicemi s budoucí R35. Řidiči se k monstrózní stavbě dostanou i sjezdem z dálnice D11. Pro obyvatele Opatovic bude otevření nového silničního uzlu znamenat jediné – další příliv kamionů ve městě. „Provizorní řešení je takové, že kamiony by měly převážně jezdit po té staré silnici, ale víte, že to řešení není dlouho udržitelné,“ vyjádřil hejtman Pardubického kraje Radko Martínek.

S výstavbou třetího patra s přemostěním za půl druhé miliardy se počítá příští rok. Další práce závisejí na dostavbě slibované rychlostní silnice. „Intenzívně připravujeme pokračování R35, směrem k Vysokému Mýtu je rozpracováno vše, co se týká územního rozhodnutí,“ nastínil generální ředitel ŘSD Alfréd Brunclík.

Reportáž a vstup Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

Křižovatku doplní čtyřproudá silnice

Spolu s křižovatkou se v listopadu otevře také nová čtyřproudá silnice od Pardubic. Stavbu směrem na Hradec však komplikují pozemky, které před časem zakoupil bývalý starosta Opatovic Jan Tikal. „Skoupit 40 čtverečních metrů uprostřed čtyř proudů je provokace, nic jiného. Ten pán, který to skoupil, se ani netají, že to je provokace vůči státu,“ uvedl vládní zmocněnec pro výstavbu Ivo Toman.

Tikalovu žalobu proti vyvlastnění pozemku hradecký soud nedávno zamítl. Podobné praktiky odpůrců výstavby odsoudil i prezident Václav Klaus, který je na návštěvě Pardubického kraje. Pro Ředitelství silnic a dálnic jde však o jeden z mnoha neukončených sporů. Za hlavní problém investor znovu označil nedokonalé zákony.

  • Václav Klaus na návštěvě Pardubického kraje autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1096/109570.jpg
  • Jan Tikal autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1096/109573.jpg