Poslanci by dnes měli hlasovat i o osudu šrotovného

Praha – Po vypořádání se s ústavou tady jsou i další zákony, které musejí poslanci probrat. Především ty, které neuspěly v Senátu, nebo u prezidenta republiky. Plénum tak bude znovu hlasovat například o šrotovném. Jeho osud je ale nejistý, protože ODS se zatím nerozhodla, jak se k němu tentokrát postaví. Poslanci se budou zabývat i mýtným pro auta nad 3,5 tuny.

Podle prezidenta je šrotovné pro některé podniky diskriminací

Prezident Václav Klaus šrotovné odmítl s tím, že upřednostňuje krátkodobé zájmy několika silných podniků a diskriminuje firmy, které nemají silné lobbistické zázemí. „Toto opatření je vysoce diskriminační. Upřednostňuje průmysl na úkor jiných sektorů hospodářství, řekl prezident Klaus.“ K přehlasování prezidentského veta a prosazení svého návrhu potřebují sociální demokraté 101 hlasů. A ty rozhodně nemají jisté.

Jiří Paroubek předpokládá, že se poslanci budou držet politické dohody, které bylo učiněno a že veto bude přehlasováno. Podle Antonína Šípka ze Sdružení automobilového průmyslu Česko těžilo ze šrotovného v cizích zemích a nyní jsme v zahraničí nazýváni černými pasažéry. Šrotovné totiž v současné době platí ve 13 zemích světa, skočilo už na Slovensku, v Rakousku, Spojených státech a v Německu.

Poslanci dnes projednají i mýtné

Poslanci by se dnes, kromě ústavních bojů, měli dostat i k dalším zákonům. Sestavit program bude trvat poměrně dlouho. Zřejmě by se ale mělo mluvit například o mýtném pro auta nad 3,5 tuny, které poslancům vrátili senátoři s tím, že chtějí ze zákona vyřadit elektronické viněty a vysokorychlostní vážení kamionů.

Na vážení kamionů za jízdy senátorům vadilo, že nepůjde zjistit přesná hmotnost vozidla. V případě elektronických vinět horní komora poukazovala na problémy s ochranou osobních údajů. „Jde vysledovat souvislost mezi tím, kdo to vozidlo vlastní, mezi jeho registrační značkou a mezi tím elektronickým čipem a potom lze sledovat takového člověka po celé republice,“ vysvětlila senátorka Soňa Paukrtová.

Mýtné
Zdroj: ČT24