Řidič na útěku dostal za ublížení na zdraví 4 roky

Nymburk – Soud v Nymburce poslal Zdeňka Touše na čtyři roky za mříže za ublížení na zdraví a ohrožení pod vlivem návykových látek. Vloni v dubnu muž způsobil nehodu u Bobnic na Nymbursku. Srazil dvě chodkyně, jedna na místě zemřela, druhá byla těžce zraněná. Touš je už více než rok na útěku a byl proto odsouzen v nepřítomnosti. Rozsudek je pravomocný. Státní zástupkyně i obhájkyně se vzdaly možnosti odvolání.

Podle soudce Václava Krejčíka jel Touš nepřiměřeně rychle. V úseku, kde se normálně jezdí 80 až 90 kilometrů za hodinu, jel rychlostí 130 kilometrů v hodině. V krvi mu navíc policisté naměřili 2,1 promile alkoholu. Při nebezpečném předjíždění narazil muž do vozidla před sebou. Odmrštěný vůz tehdy srazil dvě dívky, které stály na trávě u silnice. 

Touš, který byl v minulosti už soudně trestaný, zmizel poté, co v nemocnici podepsal revers. Jeden ze svědků soudu řekl, že muže viděl na Silvestra na Vysočině. Policie po něm ale už rok bezvýsledně pátrá. „Získali jsme poznatky o jeho možném pobytu v cizině. Vzhledem k těmto skutečnostem jsme požádali o spolupráci Interpol,“ řekla ČT mluvčí nymburské policie Zuzana Tuzaerová. Na svých internetových stránkách ale policie Touše mezi hledanými osobami neměla. Fotografie se objevila až po upozornění České televize.

Reportáž Ivany Šmelové (zdroj: ČT24)

Podle Toušovy obhájkyně Elišky Vrané měl odsouzený amnézii, a proto nevypovídal: „Nevím, co s ním je teď.“ Kromě čtyřletého trestu odnětí svobody nesmí Touš 8 let sednout za volant. Pozůstalé rodině má navíc zaplatit odškodné ve výši 655 tisíc korun.