V Hradci Králové vznikl nový církevní soud

Hradec Králové - Královéhradecký kraj se stal sídlem další soudní instituce. Kromě civilního krajského a okresního soudu zde začal fungovat i soud římskokatolické církve. V Čechách dosud působil pouze v Praze. Nedostatek práce podle duchovních rozhodně nehrozí. Už nyní se jim vrší desky s prvními spory.

„Nebudeme přebírat kauzy, které řeší státní justice. Je to něco podobného, jako jsou v určitých organizacích revizní a kontrolní orgány,“ popsal královéhradecký biskup Dominik Duka, podle kterého je zřízení církevního soudu tečka za obnovou celé diecéze.

Většina církevních sporů se týká problémů v manželství. Samotné rozvody ale církev nedělá, podle soudního vikáře Josefa Růta pouze posuzuje, zda bylo manželství uzavřeno platně či neplatně. U církevních soudů existuje i možnost odvolání. Z Hradce Králové postupují do Olomouce. Spory ale mohou skončit až ve Vatikánu.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Sídlem hradeckého církevního soudu se stal jeden z kanovnických domů na historickém Velkém náměstí. Soudce jmenuje biskup. Každý by měl mít právnické vzdělání z církevní univerzity, výjimku může udělit pouze Vatikán.