Topolánek varuje: Chystá se další podvržené Toskánsko

Praha - Předseda ODS Mirek Topolánek oznámil, že se chystá druhá aféra Toskánsko. Tvrdí, že dokumenty, které ji mají rozpoutat, jsou falzifikáty. Mají podle něho dokázat, že je vlastníkem některé z firem, o nichž se v souvislosti s kauzou média zmiňovala. Topolánek na to proto chce upozornit v předstihu, aby její autory odradil.

„Informace, které mám, svědčí o tom, že se připravuje kauza Toskánsko 2 na základě falzifikátů, které mají prokazovat jakési mé vlastnictví. Vylučuji, že by taková možnost existovala,“ prohlásil Topolánek. Falzifikáty mají podle něho prokazovat, že je vlastníkem některé z firem, o kterých média informovala jako o možných majitelích vily, ve které Topolánek spolu s dalšími lidmi pobýval. „Tato kauza mě nemůže odradit od toho, abych normálním způsobem pracoval v kampani na volbách, a proto to říkám dopředu,“ pokračoval Topolánek.

„Je to paranoik. Nemám potuchy, o co jde,“ reagoval na informaci někdejší šéf české rozvědky Karel Randák. Právě on přitom rozpoutal původní kauzu Toskánsko, když deníku MF Dnes předal desítky fotografií z Topolánkovy společné italské dovolené s lobbisty a šéfy velkých českých firem.

Aféra, kterou Topolánek označil jako Toskánsko, se vyvinula po zveřejnění tajně pořízených fotografií z dovolené předsedy ODS v Itálii. Fotografie zachytily šéfa ODS v Itálii v luxusní vile a na jachtě společně s lobbisty a podnikateli, včetně šéfa ČEZu Martina Romana. Jejich spojení s bývalým premiérem vyvolalo spekulace o tom, zda si Topolánek platil dovolenou sám.