OVM speciál: Olomoucký kraj je výzvou k řešení sociálních problémů

Olomouc – Využití fondů z Evropské unie, podpora kontaktů se zahraničními investory, státní příspěvek na tvorbu pracovních míst, zvýšení minimální mzdy na 14 tisíc nebo podpora částečných úvazků – takové návrhy dnes předložili jednotliví lídři regionálních kandidátek k řešení nezaměstnanosti, kterou obyvatelé Olomouckého kraje v souvislosti s ekonomickou krizí považují za největší problém regionu s třetím nejvyšším podílem nezaměstnaných v ČR. I další témata spojená se sociální oblastí, jako vzdělávání, státní maturity nebo podpora neúplných rodin dominovala prvním předvolebním Otázkám Václava Moravce speciál, jejichž hlavními hosty byli: Miloslav Vlček (ČSSD), Ivan Langer (ODS), Alexander Černý (KSČM), Jitka Chalánková (TOP 09), Pavel Horák (KDU-ČSL) a také Jan Jařab (SZ).

Hned v úvodu večerní debaty byli hlavní aktéři postaveni před úkol vyjmenovat nejhůře splnitelné položky ze svých programů. Nynější předseda sněmovny Vlček (ČSSD), podobně jako kandidát zelených Jařab, zmínil boj s korupcí a politickým vlivem na policii, zatímco Langer (ODS) hovořil o vyšší odpovědnosti politiků za státní hospodaření. Podle lídra KSČM Alexandra Černého je obtížně splnitelným slibem omezení výdajů na zahraniční mise, strana TOP 09 si podle slov Jitky Chalánkové není jistá dostatečným počtem odpovědných voličů a lídr lidovců Pavel Horák zmínil snahu vymýtit z kraje hazardní průmysl.

Voliči vzkazují: Řešte nová pracovní místa

Otázky Václava Moravce

Sociální demokracie je podle slov Vlčka schopna vytvořit v Olomouckém kraji 100 tisíc nových pracovních míst, k čemuž by mělo vést větší využití evropských fondů a také „ekonomická diplomacie“ – těsnější jednání se zahraničními investory. Komunisté přichází se státním příspěvkem na tvorbu pracovních míst a také zvýšení minimální mzdy. Horák hodlá za lidovce prosadit nový program ve stavebnictví, který může podle něho přinést nová místa rychle a jednoduše. Občanští demokraté naproti tomu prosazují podporu zkrácených pracovních úvazků, nízké daně a oslabení vlivu byrokracie. TOP 09 si slovy Chalánkové stojí za zpřísněním vyplácení sociálních dávek. „Kdo přijde o práci z důvodu uzavření podniku, má nárok na dávky v nezaměstnanosti, ale pokud dá sám výpověď nebo bude vyhozen za hrubé porušení pracovní kázně, tak upadne do režimu existenčního minima,“ tvrdí kandidátka.

Olomoucký kraj je podle statistik jedním z regionů, na které nejvíce dopadly následky ekonomické recese. V mezikrajském srovnání míry nezaměstnanosti Olomouckému kraji patří třetí příčka od konce. Hůře je na tom pouze Ústecký a Moravskoslezský kraj. Na Olomoucku letos v červenci vyskočila nezaměstnanost o více než půl procenta, tedy téměř k jedenácti procentům. Bez práce v tomto regionu bylo více než 35 tisíc lidí. Roste zde nezaměstnanost nepřetržitě od loňského listopadu. Další nárůst je v následujících měsících podle znalců více než pravděpodobný.

Ekonomická situace zatím podle průzkumů motivuje k nepatrně vyšší volební účasti, kolem 70 procent. V Olomouckém kraji je zhruba 42 procent lidí rozhodnuto jít k volbám, 28 procent se k vyjádření volebních preferencí kloní, zatímco asi 30 procent volit nehodlá. „Deklarované údaje mohou s ohledem na postoj nerozhodnutých voličů znamenat, že volební účast může být stejná jako v roce 2006, tedy kolem 64,5 procenta,“ uvedla vedoucí výzkumu agentury SC&C Jana Hamanová.

Došlo také na školství, ústavní spor či neúplné rodiny

Pozvaní lídři kandidátek těch stran, které mají podle preferencí šanci ve volbách uspět, se v průběhu přenosu ze zaplněného olomouckého hotelu Sigma vyjádřili také k aktuálním problémům kolem konání voleb. Prostřednictvím premiérové možnosti videodotazů od televizních diváků diskutovali nad ústavně-politickým sporem o termínu voleb. Výrazným tématem byla také protikrizová opatření ministra financí Eduarda Janoty. Kromě kandidátky TOP 09 vyjádřili všichni ostatní lídři pochybnosti ohledně schválení celkového balíku. Poměrná shoda panovala také v otázce státních maturit, neboť hlavním argumentem lídrů pro neschválení je prý celková nepřipravenost.

Dotazy regionálních zástupců přinesly také diskuzi ohledně podpory svobodných matek i jiných forem neúplných rodin. V tématu podpory vzdělávání, vědy a rozvoje vysokého školství byla nejvíce skloňována možnost studentské půjčky. 

Miloslav Vlček (ČSSD):

Narozen roku 1961 v Konici. Vystudoval ekonomickou fakultu VSŽ v Brně. Před vstupem do politiky pracoval na finančním úřadě v rodné Konici. V roce 1993 se stává členem ČSSD, za kterou již o 3 roky později úspěšně kandidoval ve volbách do Poslanecké sněmovny. Pracoval zde ve Výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí a v Zemědělském výboru. Znovu byl zvolen do Poslanecké sněmovny v roce 1998 i v roce 2002. Dne 14. srpna 2006 po složitém hlasování stanul v čele dolní komory parlamentu.

„Vždy jsem měl sociální cítění a byl jsem solidární s těmi, kterým se z objektivních důvodů vedlo hůře. Nebylo mi jedno, jak žijí ostatní. A to jsou podle mého názoru základní prvky politiky ČSSD. A proto jsem členem této strany“.

Ivan Langer (ODS):

Narozen roku 1967 v Olomouci. Studoval lékařskou a právnickou fakultu na Univerzitě Palackého Olomouc, práva dostudoval na pražské Univerzitě Karlově. Politické zkušenosti získal v první polovině 90. let jako tajemník na ministerstvu spravedlnosti. Od roku 1996 se stává členem Poslanecké sněmovny. Působí jako dlouholetý místopředseda ODS, v Topolánkově vládě zastával post ministra vnitra až do vynucené demise vlády letos na jaře. Stojí v čele volebního štábu ODS.

„Cením si svobody jako praktické možnosti ovlivňovat svůj život a zodpovídat za něj. Je pro mě důležité, aby existovaly podmínky pro svobodné rozhodování každého z nás a pokládám za správné, abych k jejich vytvoření a udržení přispíval.“

Alexander Černý (KSČM):

Narodil se roku 1953. Po ukončení průmyslové školy elektrotechnické absolvoval Roční důstojnickou školu leteckou a stal se vojákem z povolání. Studia zakončil na Vysoké škole politické v Bratislavě. Od března 1990 působil jako předseda Okresního výboru KSČM v Olomouci, člen Ústředního výboru a také Výkonného výboru ÚV KSČM. V listopadu 2000 byl zvolen do zastupitelstva Olomouckého kraje. Je členem finančního výboru a předsedou klubu krajských zastupitelů. Od června 2002 je poslancem, svůj mandát obhájil také v roce 2006.

„Půjdu kamkoliv, pokud je to kupředu - to je i životní postoj. Politika je služba lidem. Chci být užitečný, musím být aktivní. Je lepší opotřebovat se, než zrezivět.“

Jitka Chalánková (TOP 09):

Narozena roku 1957 v Bruntále. Absolvovala Lékařskou fakultu Univerzity Palackého v Olomouci, posléze začala pracovat jako dětská lékařka v prostějovské nemocnici. Svému oboru se částečně věnuje také v současnosti. V období 2004-2008 pracovala za KDU-ČSL jako náměstkyně hejtmana Olomouckého kraje pro oblast sociálních věcí, životního prostředí a zemědělství. Nyní je předsedkyní výboru zastupitelstva Olomouckého kraje pro regionální rozvoj. Na začátku července se přiřadila k osobám, které opustily lidovce a spoluzaložily novou stranu TOP 09.

„Priority: Venkov - plnohodnotné místo k životu, efektivní využívání finančních prostředků pro venkov a kvalitní systém veřejné správy.“

Pavel Horák (KDU-ČSL):

Narozen roku 1964 v Olomouci. Vytudoval Fakultu strojní na Vysokém učení technickém. Živil se jako podnikatel. V řadách KDU-ČSL poprvé kandidoval do olomouckého zastupitelstva v roce 1994. Poté začal natrvalo působit na magistrátu statutárního města. Od roku 2004 působí jako náměstek hejtmana Olomouckého kraje s kompetencemi pro oblast regionálního rozvoje a oblast životního prostředí a zemědělství.

„Tato strana je mi blízká především pro svou vyváženost, požadavkem na individuální svobodu jedince ve všech oblastech, hájením principu solidarity a spravedlnosti.“

Jan Jařab (SZ):

Narozen roku 1965 v Hranicích na Moravě. Absolvoval 1. lékařskou fakultu Univerzity Karlovy. Má lékařskou praxi a je expertem na lidská práva. Od roku 1992 se angažoval v různých nevládních organizacích, po čtyři roky vykonával úřad vládního zmocněnce pro tuto problematiku. Od roku 2004 působil v poradním týmu eurokomisaře pro zaměstnanost a sociální záležitosti Vladimíra Špidly.

„Rozhodl jsem se vést kandidátku za zelené v Olomouckém kraji, neboť s touto stranou spojuji naději, že v našem politickém životě budou zachovány alespoň ostrůvky nezávislosti na mocných lobbistických zájmech.“

Termíny dalších debat:

úterý 15. září -Ústí nad Labem(Ústecký kraj)
úterý 22. září -Brno(Jihomoravský kraj)
úterý 29. září -Kladno(Středočeský kraj)
čtvrtek 1. října -Praha(kraj Hl. m. Praha)
pondělí 5. října -Ostrava(Moravskoslez. kraj)
čtvrtek 8. října -Duel nejsilnějších stran z pražského studia na Kavčích horách.

  • Olomoucký kraj autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1099/109852.jpg
  • Krajské srovnání nezaměstnanosti autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1099/109847.jpg
  • Práce v továrně autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1099/109848.jpg
  • Cestující autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1099/109845.jpg
  • Práce v továrně autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1099/109849.jpg
  • Miloslav Vlček autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1099/109886.jpg
  • Ivan Langer autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1099/109878.jpg
  • Alexander Černý autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1099/109877.jpg
  • Jitka Chalánková autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1099/109884.jpg
  • Pavel Horák autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1099/109876.jpg
  • Jan Jařab autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1100/109902.jpg
Vydáno pod