Pecina popřel, že by Topolánka žádal o stažení trestního oznámení

Praha - Ministr vnitra Martin Pecina se ohradil proti tvrzení, že požádal předsedu ODS Mirka Topolánka o stažení trestního oznámení proti útočníkům, kteří ho zranili během volební kampaně na Břeclavsku. Topolánka prý nekontaktoval, pouze mu neformálně sdělil svůj názor, že on sám by situaci řešil stažením oznámení. Informaci o rozhovoru ministra vnitra a předsedy ODS přinesly dnes Lidové noviny (LN). Podle deníku Pecina Topolánkovi osobně telefonoval a žádal ho, aby se celá věc mohla řešit jako přestupek. Topolánek to prý odmítl. Podle deníku navíc trestní oznámení na čtveřici útočníků nepodal předseda ODS, ale šéf akce Léto s Topolem Zdeněk Mokrý. Ani ten prý o stažení oznámení neuvažuje.

„Udělal jsem to z prostého důvodu, protože kdyby to trestní řízení bylo zastaveno, tak by se celá situace uklidnila,“ řekl údajně Pecina. Topolánkovi osobně telefonoval, chtěl prý docílit toho, aby byl případ klasifikován jako přestupek a stíhání útočníků bylo zastaveno. „Já jsem to odmítl,“ uvedl bez dalšího komentáře Topolánek.

Pecina během dnešního dne obvinil Topolánka, že se snaží z celé záležitosti vytlouci předvolební kapitál a odvrátit pozornost od jeho současných problémů. "Jsem šokován způsobem, kterým se dnes, po více než dvou týdnech, pokouší Mirek Topolánek či někdo z jeho okolí, kdo jím musel být o našich rozhovorech informován, celou záležitost veřejně zneužít a
dezinterpretovat," uvedl ministr.

Za týden mohou padnout obvinění

Břeclavská státní zástupkyně Anežka Forstová předpokládá, že se příští týden rozhodne, zda za napadení předsedy ODS Mirka Topolánka v Hustopečích padnou obvinění. Krátce po incidentu se objevily spekulace, že si útok na Topolánka někdo objednal. Nejprve se hovořilo o tom, že za incidentem stojí někdo z Topolánkových spolupracovníků. Občanští demokraté spekulace označili za absurdní a naopak obvinili sociální demokraty. Lidové noviny připomínají, že snaha Peciny o ukončení vyšetřování může souviset s tím, že ho do vlády dosadila ČSSD. Právě proto prý může mít ministr zájem na tom, aby byl případ odložen. Verzi útoku na objednávku potvrdila i policie, bližší informace ale nesdělila.

Pecinova snaha zasáhnout do probíhajícího vyšetřování navíc podle listu zcela přesahuje kompetence ministra vnitra. „Já jsem do toho případu nezasahoval. Já jsem se jen bavil s panem Topolánkem,“ řekl ministr. Věcí se bude zabývat i premiér Jan Fischer. „Slyším to od vás poprvé. Musím se na to pana ministra zeptat,“ uvedl premiér.