Státní maturity budou opět předmětem jednání poslanců

Praha - Už několikátý odklad státních maturit si na dnešek naplánovali poslanci, neboť na programu mají novelu školského zákona. Pokud projde, státní maturity se odloží o rok. Odklad chce ODS, už před časem o to usilovala i ČSSD. Podle dosavadních prohlášení má odklad maturit šanci na úspěch. Státní maturity totiž nejsou dostatečně připravené, tvrdí tábory dvou nejsilnějších politických stran. Poslanci mají na dnešním programu i pokračování zářijové schůze rozhodování o novele zákona o veřejných zakázkách nebo o vyvlastnění.

Odklad státních maturit je zatím nejistý

„Není na ně připravená část učitelů, profesorů, abych byl přesný, nejsou na ně připraveni studenti,“ říká předseda ČSSD Jiří Paroubek. I podle poslance za ODS Waltera Bartoše bude ODS požadovat urychlené projednání tak, aby státní maturity byly v příštím roce odloženy.

Bartoš už odklad státní zkoušky dospělosti navrhl kabinetu Jana Fischera, avšak bez úspěchu. „Hlavní důvod, proč chci, aby se začalo, je, že se mi zdá, že celý koncept maturity už přestává být důvěryhodný,“ poukázala na celou problematiku ministryně školství Miroslava Kopicová.

Mezi studenty všeobecně panuje názor odložit státní maturity

Podle posledního průzkumu agentury STEM/MARK je pro oddálení státních maturit až 95 procent studentů a asi polovina učitelů a ředitelů středních škol. Pokud odklad státních maturit plénem neprojde, první studenti budou nové zkoušky dospělosti skládat už na jaře. Za jejich odsunutí už žáci středních škol dvakrát demonstrovali v Praze.

Bude černá listina firem, které pak nezískají veřejné zakázky?

Mezi dalšími tématy se dnes v Poslanecké sněmovně objeví i zákon, kdy by se v budoucnu měla sestavovat černá listina firem. Na ní budou společnosti, které nějak podváděly. Ty, co se na listině objeví, mohou zapomenout na státní zakázky.

Navrhovaná opatření mají zamezit účasti na zakázkách lidem, kteří se provinili proti veřejné soutěži. Firmy, které se na listině objeví, můžou na další tři roky zapomenout na státní tendry. Kromě toho jim bude hrozit pokuta až deset milionů korun.

Na stůl poslanců se vrací šrotovné

Na pořad dnešního jednání sněmovny by se měl dnes dostat i vetovaný zákon, který v České republice zavádí šrotovné. Jeho osud je ale značně nejistý, k přehlasování prezidentského veta je totiž potřeba 101 hlasů. ODS již ale oznámila, že její poslanci zákon nepodpoří.

Poslanci se budou zabývat i vyvlastňováním

Dolní komora parlamentu by v rámci dnešní schůze měla hlasovat i o novele zákona o vyvlastnění, která má hlavně usnadnit stavbu silnic a dálnic. Návrh podali společně 4 poslanci občanské a sociální demokracie. Vláda k němu nezaujala žádné stanovisko. Ministři se neshodli, jestli novela není v rozporu s Ústavou ČR nebo Listinou základních práv a svobod.

Novela má odstranit některé překážky, které ztěžují proces vyvlastňování pozemků ve státním zájmu. Jde hlavně o soudní průtahy. Teď platí, že pokud se majitel obrátil na soud – například kvůli ceně - nemůže stát až do rozhodnutí na pozemku stavět. Podle novely by žaloba už neměla automatický odkladný účinek, soud by nově mohl povolit stavbu ještě před definitivním verdiktem.

  • Maturita autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/870/86961.jpg
  • Šrotovné autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1012/101198.jpg