V Ostravě se v autobusech osvědčila emulzní nafta

Ostrava - Ekologický projekt ostravského dopravního podniku má za sebou úspěšný zkušební provoz, kdy u starších typů autobusů nahradila klasickou naftu ekologičtější nafta emulzní. Použití emulzní nafty prokázalo nejen své ekologické, ale také ekonomické výhody. Během zkušebního provozu jezdilo několik týdnů třináct autobusů dopravního podniku na emulzní naftu.

Po celou dobu jezdily na stejných trasách také stejné typy vozidel s klasickou naftou, aby mohly být porovnány jednotlivé údaje.

„O ekologickém přínosu, že díky emulzní naftě splňují naše staré autobusy přísnější normy a vypouštějí tak méně škodlivin, jsme věděli. Bylo potřeba si ověřit, zda skutečně dojde také k finančním úsporám. I to se nám po prozkoumání všech hodnot prokázalo, takže ani ekonomické hledisko není zanedbatelné,“ uvedl ředitel ostravského dopravního podniku František Kořínek s tím, že zkušební provoz na emulzní naftu byl u třinácti vybraných autobusů ukončen 31. července.

Podle Kořínka dopravní podnik bude v ekologickém projektu pokračovat a od srpna tak již vypouští méně škodlivin do ovzduší bezmála jedna třetina jejich autobusového vozového parku. Ekologičtější i ekonomičtější emulzní naftu využívá celkem 95 starších autobusů.

Kromě ekologického projektu emulzní nafty počítá v budoucnu ostravský dopravní podnik i s pořizováním pouze ekologicky šetrných vozů.