Dubaj otevřel první metro Perského zálivu

Dubaj (Spojené arabské emiráty) – Prvním městem Perského zálivu, které má podzemní dráhu, je Dubaj. K jeho otevření využili představitelé státu magické datum 09. 09. 09. Tento termín inaugurace se rozhodli dodržet, ačkoli metro ještě není zcela dokončeno – v provozu zatím je deset z 29 stanic. Od čtvrtka má metro nicméně začít jezdit s cestujícími. Stavba, která trvala tři a půl roku, má vyjít na 7,6 miliardy dolarů – zhruba dvakrát více než se původně plánovalo – a samotný provoz metra nebude zcela standardní. Za příplatek totiž bude možné cestovat první třídou. Očekává se ale, že většinu cestujících budou tvořit zahraniční dělníci, kteří zatím musí cestovat taxíkem nebo na člunu.

Inaugurace dubajského metra byla zorganizována ve velkém spěchu. Pozvánky byly rozeslány pouhé dva dny předem. Podle vládce druhého největšího ze Spojených arabských emirátů šejka Muhammada bin Rašída Maktúma má být metro jednou z nejdůležitějších součástí dubajské infrastruktury. „Je to podobné, jako když naše aerolinky vypravily své první letadlo nebo když do přístavu připlula první nákladní loď,“ řekl novinářům.

Podle Nigela Harrise z londýnské železniční poradenské firmy se ale metro zřejmě nestane dopravním prostředkem, kde by se setkávali chudí dělníci se zámožnými obyvateli ropného státu. Ti raději zůstanou ve svých luxusních autech. „Z Dubaje se stalo místo závislé na automobilech. Dostat lidi z aut je vždy těžké, to je otázka kulturní změny,“ řekl Nigel Harris z vedení londýnské železniční poradenské firmy.

Dubajské metro přesto čeká další rozvoj. První linka dlouhá 52 kilometrů bude celá otevřena v únoru příštího roku. V červnu by pak měla být zprovozněna také druhá linka. První podzemní dráha Perského zálivu má být jednou z nejmodernějších na světě. Podobně jako některé linky v Paříži či Norimberku bude dubajské metro jezdit bez řidiče. Koleje vedou nad i pod úrovní četných dubajských mostů spojujících velkorysé dálnice. V centru města pak zajedou pod zem. V klimatizovaných vagonech má být k dispozici bezdrátový internet. V soupravách o pěti vozech budou oddělené sekce pro ženy a děti.