Trať v Poděbradech i přes sliby stále hlučí

Poděbrady – Lidé žijící podél železniční trati v Poděbradech musí nadále čekat na klid. Nedávno přitom uspěli se svými žádostmi o snížení hluku, který působí projíždějící vlaky. Správa železniční dopravní cesty slíbila, že v červenci odhluční koleje. Dva měsíce poté činí vlaky stále stejný rámus. SŽDC totiž narazila na technické problémy. S nadměrným hlukem bojují Poděbradští již pět let. Do roku 2004 musely totiž vlaky přes poděbradský přejezd projíždět čtyřicetikilomterovou rychlostí. Po jeho rekonstrukci ale mohly zrychlit na trojnásobek.

V roce 2006 udělila krajská hygienická stanice Správě železniční dopravní cesty výjimku, která povolovala provozovat zdroj nadlimitního hluku. Kladla ale podmínku, že do konce roku 2008 budou hotová protihluková opatření. Když výjimka vypršela, odhodlala se SŽDC ke slibu, že stavební práce začnou v červenci. Termín ale nedodržela.

„Ke zdržení došlo následkem různých technologických nebo technických problémů, které bylo potřeba dořešit,“ uvedl mluvčí SŽDC Pavel Halla.

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)

Zatímco železniční správa řeší technické problémy, lidé v Poděbradech trpí. Podle Libuše Polanské ze středočeské krajské hygienické stanice jsou běžné limity překračovány ve dne o sedm a v noci o patnáct decibelů.

„To je neúnosný hluk, který brání člověku, aby se vyspal zdravým spánkem, a pokud se v noci probudí, tak mu dělá problém usnout,“ popsal své potíže obyvatel Poděbrad Lubomír Kubelka.

Snížit hluk až o pět decibelů mají pryžové pásy, tzv. absorbéry. Má jít o první jejich použití na kolejnicích v Česku. SŽDC teď stanovila definitivní termín začátku prací na počátek října. Pokud by ale práce ani tehdy nezačaly, krajská hygiena uloží železniční správě pokutu.