Řidič, který u Leskovic přejel chodce, nebude souzen za ublížení na zdraví

Strakonice – Policie ukončila vyšetřování přejetého chodce u Leskovic na Strakonicku. Řidiče auta obvinila ze dvou trestných činů. Za ublížení na zdraví ale souzen nebude. Střetu s chodcem podle policistů nemohl zabránit. Hrozí mu tak místo osmi let jen dva roky vězení. Přejetého muže, který má trvalé následky, ale závěr vyšetřovatelů zaskočil. Se svým právníkem proto nyní hledá cestu, jak se dál bránit. Podle státního zástupce Michala Komana ale policie při vyšetřování nepochybila.

Podle policie řídil pětadvacetiletý muž BMW, které nesplňovalo technické podmínky, a ráno kolem čtvrté hodiny přejel na silnici u pravé krajnice ležícího osmadvacetiletého Jiřího Čapka. Vozidlo se pak stalo neovladatelným a řidič narazil do stromu v příkopu. Do nemocnice zraněného muže přivezli vozidlem Volkswagen dva mladíci ve věku 28 a 18 let ze Strakonicka s verzí, že u Domanic našli zraněného muže ležícího na silnici. Policisté ale poté zjistili, že se nehoda stala poblíž Leskovic, po několika dnech také našli auto zahrabané v hromadě hnoje.

Nehodu objasnily až policejní expertizy a soudní znalci

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Konečný scénář nehody plný dohadů ale upřesnili policisté až po prvních expertizách. Původně prověřovali verzi, že řidič srazil chodce, těžce zraněného ho naložil a převezl na jiné místo, kde ho měl podruhé přejet. Podle soudního znalce ale chodec pod koly auta dvakrát neskončil. Řidič zraněného ani nepřevážel z místa na místo. Nehoda se stala loni 16. listopadu, když se Čapek vracel ze zábavy pěšky domů. Po střetu s autem skončil s roztříštěnou pánví v kritickém stavu v nemocnici. Po několikaměsíční péči lékařů má Jiří Čapek jednu nohu kratší a má problémy s chůzí, kvůli tomu zřejmě dostane roční invalidní důchod.

Policisté řidiče obvinili hned ze dvou trestných činů – řízení auta v době zákazu a bez oprávnění. Za volant totiž usedl i přesto, že měl rozhodnutím soudu uložen zákaz řízení všech motorových vozidel, a navíc vůz řídil po předchozím požití alkoholu, což potvrdil i závěr znaleckého posudku. Za ublížení na zdraví ale souzen nebude. Podle policejní rekonstrukce a posudků znalců totiž nemohl nehodě zabránit, protože chodec, který byl podle policistů opilý, na kraji silnice zřejmě upadl a zůstal ležet. Sám Jiří Čapek přiznává, že si na nehodu nepamatuje, protože šel ze zábavy a byl podnapilý. Příští týden chce ale podat stížnost na průběh vyšetřování k inspekci ministerstva vnitra.

Místo nehody
Zdroj: ČT24