Spory v Chomutově: Řápková čelí trestnímu oznámení kvůli pomluvě

Chomutov – Primátorka Chomutova Ivana Řápková (ODS) čelí trestnímu oznámení kvůli pomluvě a zneužívání pravomocí veřejného činitele. Podala ho místopředsedkyně hnutí Nespokojení občané Marie Kindermannová, která dlouhodobě kritizuje politiku vedení města. Řápková se měla provinit dopisem, který zaslala vedení všehrdské věznice – v něm se ptá, zda působení Kindermannové v občanském hnutí není proti vnitřním předpisům vězeňské služby, Kindermannová pracuje ve věznici jako učitelka.

„Primátorka nikým nevyzvána a nepožádána zaslala mému zaměstnavateli dopis, jehož hlavním cílem mohlo být mé osobnostní a profesionální poškození, případně má profesní i ekonomická likvidace. Kopii dopisu z konce června jsem našla nedávno v neoznačené obálce v poštovní schránce. Primátorka v něm žádá ředitele věznice o poskytnutí informace, zda jsem svou činností v občanském hnutí nemohla porušit vnitřní předpisy vězeňské služby. Mí nadřízení mě nekontaktovali, nemám dosud v zaměstnání žádné problémy. Ani nevím, zda byl dopis skutečně odeslán,“ uvedla Kindermannová. Řápkovou zároveň vyzvala, aby zvážila své další setrvání ve funkci primátorky i kandidaturu v předčasných volbách do sněmovny.   

Primátorka nepopírá, že dopis napsala, rezignovat ale nehodlá. „Ve smyslu zákona o svobodném přístupu k informacím jsem vedení věznice požádala o prověření, zda paní Kindermannová jako státní zaměstnankyně neporušila vnitřní předpisy instituce. Při svých veřejných vystoupeních zaměřených na jednání vedení města totiž často překračuje míru přípustné kritiky tím, že uvádí nepravdivá a pomlouvačná tvrzení o činnosti zastupitelů a radních. Navíc mohu dokázat, že si politické záležitosti vyřizuje v pracovní době a používá při tom pomůcky věznice, například e-mailovou adresu,“ uvedla Řápková.   

Zajímavé je, že ačkoliv Kindermannová zná obsah dopisu a Řápková potvrdila, že ho napsala, tak všehrdská věznice o něm neví. „Prohlédli jsme došlou poštu, zmíněný dopis tam není,“ uvedla mluvčí věznice Bronislava Vetešníková.

Představitelé hnutí Nespokojení občané uspořádali loni v Chomutově na 15 demonstrací a sbírali také podpisy pod petici vyzývající vedení města k odstoupení z funkcí. Jejich protesty vyvolal zejména pronájem areálu Kamencového jezera na 50 let firmě místního zastupitele, převod technických služeb z příspěvkové na akciovou společnost, nový systém parkování a také odvolání ředitele Podkrušnohorského zooparku Přemysla Rabase (SZ) loni v dubnu.