Klaus zaútočil na Ústavní soud, chce změnit jeho kompetence

Praha - Prezident Václav Klaus ostře kritizuje ústavní soudce, neboť podle jeho názoru svým dnešním rozhodnutím, kdy na návrh poslance Miloše Melčáka zrušili ústavní zákon o zkrácení volebního období Poslanecké sněmovny, prohloubili politickou krizi v zemi. Aby se podobným situacím do budoucna předešlo, blíží se podle něj chvíle, kdy bude nutné přijmout novou definici pravomocí Ústavního soudu. Ostatní političtí lídři rozhodnutí Ústavního soudu (ÚS) vesměs respektují, byť zejména levici se nelíbí.

„Ústavní soud v den 16. výročí svého založení svým rozhodnutím vědomě a záměrně prohlubuje politickou krizi v naší zemi. Chceme-li se dnes i do budoucna vyhnout podobným situacím, které hrozí chaosem a ohrožují celou společnost, blíží se chvíle, kdy bude nutno přijmout novou ústavní definici pravomocí Ústavního soudu,“ uvedl Klaus v tiskovém prohlášení.

Předseda ODS Mirek Topolánek připustil v reakci na dnešní rozhodnutí ÚS na jihlavském mítinku možnost, že soud rozhodl oprávněně a měl na to i právo a vyzval přítomné, aby přemýšleli o viníkovi celé situace. Připomněl, že právě ODS navrhovala ústavní novelu, kterou bude zítra schvalovat sněmovna. „Situaci nezavinil ani Miloš Melčák, dejme tomu ani Ústavní soud, to jsou zcela konkrétní strany, konkrétní lidé,“ dodal Topolánek.

Předseda lidovců Cyril Svoboda byl verdiktem potěšen. „KDU-ČSL respektuje rozhodnutí Ústavního soudu a oceňuje, že nepodlehl tlaku, který byl na něj vyvíjen. KDU-ČSL konstatuje, že nález ÚS byl očekávatelný,“ reagoval Svoboda s tím, že postoj lidovců je od jara neměnný. Také zelené verdikt potěšil. Předseda Ondřej Liška na prvním místě ocenil postup soudu, protože se ukázalo, že „jednal odpovědně a uvážlivě, maximálně rychle a bezodkladně.“ Rovněž vyzval všechny, kdo dosud na ÚS útočili, k omluvě. „Dnešní nález soudu musí uvítat všichni, komu záleží na tom, abychom žili v právním státě,“ dodal Liška.

Levice se soudem nesouhlasí, byť jej respektuje

Předseda ČSSD Jiří Paroubek oznámil, že dnešní rozhodnutí Ústavního soudu zrušit jednorázový ústavní zákon zkracující funkční období nynější sněmovny respektuje. Rozhodnutí soudu a jeho odůvodnění chce nejprve prostudovat, v první reakci na průlomový verdikt však poznamenal, že rozhodnutí Ústavního soudu podle jeho názoru odporuje druhému článku ústavy o tom, že „veškerá moc patří lidu“. Veřejnost podle Paroubka pociťuje potřebu uskutečnit volby. V dalších dnech a hodinách bude podle něj ČSSD hledat možnosti, aby lidé mohli ovlivnit dění v zemi.

Předseda KSČM Vojtěch Filip si k verdiktu Ústavního soudu neodpustil jedovatý komentář: „Zvítězilo právo poslance Melčáka nad právem občanů České republiky.“ I on ale dodal, že nezbývá nic jiného, než rozhodnutí soudu respektovat.