Další rychlíkové vagony projdou kultivací

Praha – České dráhy nechají zkultivovat dalších deset rychlíkových vozů první třídy. Úpravou interiéru již v létě prošla první desetikusová série vagonů typu A, které nakupovaly tehdejší ČSD v 70. a 80. letech minulého století. Tzv. „humanizace rychlíkových vozů“ – jak ČD označují kultivaci vagonů – se má dotknout také vagonů druhé třídy typu B dodávaných v témže období. České dráhy zatím nechaly zhotovit prototyp takto upraveného vagonu. V rámci „humanizace“ je u vozu obnovena elektroinstalace, povrchy stěn, polstrování sedaček, těsnění oken a osazeny nové toaletní mísy. Zrekonstruované vagony první třídy jsou vyvedeny převážně v béžové barvě v kombinaci s modrými prvky. Původní zůstávají držáky zavazadel, kličky topení, stolečky nebo lampičky. V prototypovém voze druhé třídy jsou sedadla místo původní koženky přetažena modrou textilií.

Dráhy hovoří v souvislosti s opravami starých vagonů o „finančně nenáročném a rychlém vylepšení kvality cestování v rychlících“. Opravy nejdou ovšem tak daleko jako na Slovensku. Tam je možné setkat se ve starých vagonech druhé třídy s docela novými sedačkami i tzv. vakuovými toaletami, kterými nepropadává odpad na koleje.

ČD se chystají také k obměně nejzastaralejších kusů ze své dálkové flotily. Pomoci by k tomu měl nákup stovky ojetých vozů ze zahraničí. V současnosti probíhá výběrové řízení.